Италианците се надяват да постигнат бюджетна сделка с ЕС, въпреки информацията, че срещата между председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и министър-председателя на страната Джузепе Конте, може да не се състои.

Изданието „Ла Република“ (La Repubblica), съобщава, че управляващата коалиция се противопоставя на значитено орязване на предвидените разходи за следващата година.

ЕК отхвърли бюджета на Рим, който предвиждаше дефицитът за 2019 да достигне 2.4 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), вместо сегашните 1.8 на сто. Аргументът на Брюксел е, че така не се намалява огромният публичен дълг на страната, както предвиждат европейските изисквания.

Според „Ла Република“ двете управляващи коалиционни партии – дясната „Лига“ и антисистемното „Движение 5 звезди“, не искат да намалят разходите под 2.1 процента от БВП и така може да си навлекат наказателни мерки.

Много италианци подкрепят правителството, но не липсва и критика срещу икономическия министър – Джовани Триа. Хората се надяват, че ще се постигне споразумение межди Италия и ЕС, виждайки в това най-добрия вариант за страната.

„Лигата“ заплашва с предсрочни избори през март, ако ЕС реши да дисциплинира Италия и планира да използва сблъсъка с Брюксел в кампанията си, пише още „Ла Република“, като се позовава на неофициална информация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук