Слави Трифонов ИТН субсидията пожари опозиция
на снимката: Слави Трифонов

От партията „Има такъв народ” ще дарят половината от субсидията си от предния парламент на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” за допълнителни премии на всички български пожарникари, доброволци и горски служители, участващи в потушаването на пожарите.

Останалите 50% от парите ще дарят на семействата на загиналите Антон и Валери. Това написа лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов в личния си профил във Facebook.

 

„Считам, че българската държава незабавно трябва да поиска помощ от Европейския съюз, защото се оказа, че България не притежава летателна техника за потушаване на пожари. Оказа се, че за целта разполагаме само с един хеликоптер, но сме можели да пригодим още два. Тоест имаме три за цялата страна. В тази ситуация българските пожарникари са истински герои. Герои са и всички доброволци и горски служители, които се борят със силата на огъня. Те са на терен, гасят пожарите и рискуват живота си”. Това написа лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов в личния си профил във Facebook.

Трифонов обясни, че това са 68 000 лева. Другата половина от субсидията си пък ще дарят на семействата на загиналите Антон и Валери.

„Парите не могат да бъдат утеха за скръбта на техните семейства, но могат да бъдат нашето признание за саможертвата и геройството на Антон и Валери. Тези пари трябва да отидат за нещо добро, а това в момента е най-доброто”, написа още Трифонов.

Според Слави Трифонов българската държава незабавно трябва да мобилизира целия си наличен състав, за да се потушат всички активни пожари у нас.

„Считам, че българската държава незабавно трябва да поиска помощ от Европейския съюз, защото се оказа, че България не притежава летателна техника за потушаване на пожари. Оказа се, че за целта разполагаме само с един хеликоптер, но сме можели да пригодим още два. Тоест имаме три за цялата страна”, посочва той.

Според Трифонов ситуацията с пожарите на Балканите е изключително сложна. На мнение е обаче, че „когато твоята къща и къщата на съседа горят едновременно, ти не трябва да отиваш да гасиш тази на комшията“.

„Чудесно е, че помагаме на Северна Македония и така е правилно, но до какво води това? У нас пожарникарите не достигат и с пожарите трябва да се справят горските служители”, написа още Трифонов.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!