Пламен Данаилов
На снимката: Пламен Данаилов

Днес наяве излезе още една причина за разрива в отношенията между ИТН и „Продължаваме промяната”, което в крайна сметка доведе до разпадането на управлението на четворната коалиция. Въпреки безпардонното едностранно нарушаване на договора за доставка на руски газ с „Газпром” от ИТН са искали договорът да бъде удължен, докато намерим сигурен източник на доставки, съобщи зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов пред „Евронюз”.

По думите на Данаилов тяхната идея срещнала отказ от страна на вицепремиера Асен Василев. Припомняме, че договорът с „Газпром” изтича в края на тази година, а още през април вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев неколкократно заяви, че този договор няма да бъде удължен. В интервю за британската телевизия „Скай Нюз” запитан докога България може да издържи без руски газ, Василев категорично заяви: „завинаги”.

Зам.-министър Данаилов се оплаква, че вицепремиерът по негови думи се месил в работата на министерството.

„Решението „Булгаргаз“ да спре да плаща на „Газпром“ беше на Министерски съвет и Министерство на енергетиката се съобрази. Нашето разбиране в министерството е по-умерено, разбира се, не е добре да си зависим от един доставчик, но първо трябва да мислим за българската индустрия. Тогава не казахме, че Министерството на енергетиката е на друго мнение, опитвайки се да запазим единно говорене. „, казва Данаилов, потвърждавайки твърдението на водещата, че както според Слави Трифонов имало две външни политики в правителството, имало и две политики в енергетиката – едната от които очевидно проруска.

Пламен Данаилов коментира още, че цената на газа, който ползваме в България е по-висока от средната в Европейския съюз, услужливо пропускайки факта, че в продължение на години „Газпром” продаваше по-скъп газ на България, а цената му се приближи до средноевропейската едва когато ЕК заплаши със санкции през 2020 година.

Той подчертава, че трябва да се изпрати запитване на „Газпром“, за да кажат при какви условия могат да доставят синьо гориво, за да не разчитаме само на доставките от втечнен газ. „Ние казваме че трябва да се изпрати запитване, а не при какви условия да се продължи за „Газпром”, допълва Данаилов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук