Антоний Тодоров
На снимката: политологът проф. Антоний Тодоров.
Антоний Тодоров е роден на 10 декември 1957 година в София. Завършва средно образование в 9-а Френска езикова гимназия, а след това международни отношения във Висшия икономически институт в София. Доктор на политическите науки с дисертация на тема „Политическото участие: Граждани, партии и избори в българското общество“. Член-учредител и програмен директор в Центъра за изследване на демокрацията. Професор по политология. Председател на Управителния съвет на Българската асоциация по политически науки.

Проф. Тодоров, видяхме как “Има такъв народ” показва една хвърчаща бележка, след това имаше твърдения, че премиерът се опитвал да убеждава депутати за подкрепа – какви сигнали ни дава политическият дебат в момента?

Сигналите са лоши, сигналите показват безотговорност. Сигналите показват, че дори когато между двама души в политическия живот има някаква комуникация, тя е дискретна до момента, в който и двамата не решат да обявят резултата от нея. Никакви преговори по-нататък няма да бъдат възможни.

Казвам това с пълната увереност, че ако ние човеците изговаряме абсолютно всичко, което е в главата ни, между нас комуникация няма как да се случи. Ще отправя апел към всички, които се занимават с политическа дейност – политиката е инструмент за запазване на обществената цялост, което значи, че политиците са принудени във всеки един момент да контактуват с други политици. Ако не знаят това, и продължат да говорят в публичното пространство така, както се карат в частното пространство, по-добре да се откажат и да се занимават с нещо друго.

Политическото говорене е публично. Когато то изваждат на бял свят такива неща, те първо, са обидни и второ, разрушават всички възможни мостове за по-нататъшна комуникация.

Какво смятате ще се случи с разпадащата се коалиция?

Въпросът след излизането на “Има такъв народ” от коалицията е дали оттук нататък ще има достатъчно диалог между партиите, които биха искали да продължат някаква промяна  – за мен това е основното.

Има два възможни варианта. Единият е да продължат опитите за съставяне на правителство в този парламент. Отвъд досегашна четворна коалиция аз не виждам друга възможна конфигурация. Второто е да се върви към предсрочни избори, което несъмнено е лош вариант. Ако няма друг избор обаче, те са единственият изход.

Тези следващи предсрочни избори, ако се обявят сега, ще бъдат в края на септември или началото на октомври – ако, разбира се, някой не се опита да прави правителство в този парламент. Всеки един от участниците в тази разправия – за съжаление, това е думата, ще пострада, защото ще разочарова много от избирателите.

Как ще се отрази това на резултатите от едно евентуално гласуване според Вас?

Никой няма да излезе сух от ситуацията. Най-много ще пострада партията “Има такъв народ”, защото и тя, и “Продължаваме промяната” се появиха в политиката с едно голямо обещание – че ще внесат нов морал в политиката, че ще променят значително една корумпирана политическа среда. Ако не успеят да го направят, ИТН ще са основните пострадали.

Кой ще се възползва от това, кой ще излезе напред, каква ще е новата конфигурация, отсега е много трудно, почти невъзможно да преценя. Ще имаме обаче отново фрагментиран парламент, в който отново ще има нужда от търсене на сложни коалиции. Ако разрушат всички мостове, как ще се случат тези коалиции? Ако още от сега заявят, че едни възможни партньори са било то лъжци, измамници, престъпници, или както преценят да ги нарекат, как след това ще седнат на масата на преговорите заедно с тях? Трудно виждам това. Хубаво е страстите малко да се успокоят.

Конфигурацията “Има такъв народ”, ГЕРБ, ДПС според Вас възможна ли е в настоящия парламент?

Не, според мен това не е възможно. Ако се съберат, тези три партии също няма да имат мнозинство – с други думи пак ще възникне въпросът за правителство на малцинството, както понастоящем с останалите три партии от старата четворна коалиция. Аритметически няма как да стане, ако не се обърнат към “Възраждане”, които едва ли ще се присъединят към такава компания. Парламентът просто е в задънена улица.

Смятате ли, че Кирил Петков има шансове с правителство на малцинството?

Дори да опита, ще е много трудно. Има риск да бъде бламиран в почти всичко. Той ще трябва да убеждава поотделно депутати, парламентарни групи, да води преговори буквално за всяко едно нещо. Да си представим, че първото такова нещо е бюджетът. Ако в Народното събрание, в пленарния му състав, се получи същата конфигурация като в Комисията по бюджет и финанси, значи този бюджет няма да мине. Това ще бъде катастрофа, ще бъде изключително лошо. Ако това се случи, тогава трябва да се каже, че всички, които не съдействат за актуализацията на бюджета, в крайна сметка се противопоставят и на намеренията на поправките, свързани с помощи, с увеличаване на пенсии.

Може ли да възникне проблем при гласуванетo на оставките на министрите?

Процедурата с гласуването на оставките е малко проблематична за мен, защото ако някой подаде оставка, а парламентът реши да не я приеме, значи ли, че той насила ще остане министър – това няма да е редно. Въпросът е по-скоро дали ще има мнозинство за новите кандидатури за министри, защото това вече е проблем.

Когато всички страни, извън трите останали партии в коалицията, казват, че няма да подкрепят, значи правителството ще остане без министри или някой министър ще трябва да поеме ресора на друг. Всички възможни спънки могат да бъдат създавани. Тогава въпросът е наистина кой какво иска.

Когато от “Има такъв народ” – в лицето на Ива Митева, казват, че искат ново правителство в този парламент, трябва непременно да продължат изречението с кого – дали с досегашните си партньори, или ще търсят друго управленско решение. Не мога да си представя друго.

Виждате ли изход от зародилата се ситуация, различен от предсрочните избори?

Единственият възможен изход е ако “Има такъв народ” или се върнат на масата на преговорите, за да преговарят за преформатиране на четворната коалиция, или това преформатиране да включва съвсем друг състав на Министерския съвет, или, оттегляйки се с министри от правителството, да продължат в по-съществените начинания да подкрепят правителството на Кирил Петков в парламента.

Честно казано, освен тези, не виждам друг изход от този парламент, освен предсрочни избори.

Още актуални интервюта – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук