Председателският съвет бе свикан за прегласуване на промените в Закона за Националната служба за охрана. Прегласуването се наложи, заради вчерашното объркване.

Председателят на Народното събрание Ива Митева смята, че има нарушение на правилника на гласуваните текстовете.

„Има нарушение на правилника при първото гласуване на промените в Закона за Националната служба за охрана. От там нататък няма валидни решения. Смятам, че всички гласувания са нищожни“, заяви Ива Митева

Според председателя на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова прегласуване не се налага, защото вчера с гласуването предложенията не са били приети.

Част от депутатите поискаха Митева да слезе от председателското място. Причината е, че тя е вносител на законопроекта.

До тук се стигна, след като в четвъртък депутатите показаха непознаване на правилника на парламента. Вчера, в разгара на безпорядъка, започна поименна проверка на кворума в Народното събрание. Според таблата за гласуване законопроектът е минал, но гласувалите бяха само 100 души, а за да има кворум са нужни 121, обясни и Росица Кирова. Според нея законопроектите не са приети.

След спорове около парламентарната трибуна, започна и поименна проверка на народните представители, която установи 125 депутати в пленарната зала.

Законопроектите на „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ предвиждат НСО да охранява само президента, премиера и председателя на Народното събрание.

Очаквайте подробности.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!