„Изправи се БГ! Ние идваме!“ настояват за освобождаване на председателят на СГС Алексей Трифонов. Причината е, че имал двойно гражданство.  

За казуса алармира зам.-председателят на ПГ на ИБГНИ Николай Хаджигенов. Той обясни, че от писмен отговор на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов до журналистката Валя Ахчиева става известно, че председателят на Софийски градски съд няма българско гражданство. По думите на Хаджигенов това означава, че Трифонов не само не може да е председател, но не може и да е съдия в български съд.

„От името на парламентарната група ще бъде изпратено писмо до министър Янаки Стоилов с искане за започване на процедура за освобождаването на Трифонов. Възникват и два въпроса, които касаят нищожността на всички актове в качеството му на председател на СГС, както и всичките му актове като съдия“, коментира Хаджигенов.

Той припомни, че конкурсът за определянето на Трифонов като председател на съда е бил обжалван, а в последствие ВКС решава, че няма да събира доказателства.

„Това е порочна практика, за която европейският съд в Страсбург във всяко второ решение критикува българските съдилища, които отказват да събират доказателства дори по очевидни теми. Наложи се един истински министър на правосъдието да извърши истинска проверка и да установи, че Алексей Трифонов няма българско гражданство“, коментира той.

Николай Хаджигенов попита риторично кой е избрал Алексей Трифонов за председател на СГС

„Този състав на ВСС, под ръководството на ГЕРБ, Цацаров, Гешев и всички заподозрени“.

Припомняме, че преди няколко седмици имаше широк обществен отзвук с двойното гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков. Въпреки че се оказа, че той е подал документи за отказ от него преди да встъпи в длъжност, казусът не спря да вълнува политиците. По темата дори се стигна до напрежение между президента и председатял на ДПС Мустафа Карадайъ. От „Има такъв народ“ дори предложиха либерални законодателни промени в тази посока макар в началото да бяха сред противниците на Петков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!