Има такъв народ

61 депутати „Има такъв народ“ (ИТН) внесоха проект за промяна в Конституцията да отпадне забраната за чуждо гражданство за кандидатите за народни представители.

От партията на Слави Трифонов искат да се запази само изискването за навършени 21 години, без да е осъждан и да не е под запрещение.

Аргументът им е, че изискването кандидатите за депутати да са само български граждани е било въведено в Конституцията без дебат при второто гласуване на проекта през 1991 г. и няма ясни мотиви защо се прави и защитата на кои интереси го налага.

Добавят, че в повечето държави-членки на Европейския съюз липсва ограничение на пасивното избирателно право на основание притежаване на друго гражданство

От партията подчертават, че обществото има нужда от участие в държавното управление на българи, натрупали образование и опит, особено в страни с по-стари и по-развити демократични традиции.

Според чл. 154 от Конституцията правото на инициатива за изменение и допълнение на основния закон принадлежи на една четвърт от депутатите. Предложението се разглежда от парламента не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му. Промените се приемат с мнозинство три четвърти от всички депутати на три гласувания в различни дни.

Припомняме, че само преди дни от ИТН се включиха в атаката към служебния министър на икономиката Кирил Петков и неговото канадско гражданство. На по-късен етам се оказа, че и техен кандидат-министър на здравеопазването има двойно гражданство – британско.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук