Актьорът Иван Бърнев. Снимка: БТА

„Не бих могъл да кажа, че дотук съм помъдрял много. Даже напротив. Нещото, за което, всъщност, си давам сметка с удоволствие, е, че да, навършвам този юбилей, но реално и физически, и психически не ги чувствам тези изминали години. Много е приятно винаги, когато се чувстваш свеж в мечтите си, в любопитството, в работата си“. Това казва пред БТА Иван Бърнев, който днес отбелязва своята 50-годишнина.

Актьорът разказва, че ще посрещне личния си празник със свои близки приятели и със семейството си. „Както съм бил роден аз в топъл, хубав, слънчев ден, така си го търся и почти всичките ми рождени дни да са на такова място“.

Голямо удоволствие е да разполагаш с някакъв опит, знание и инструменти. И така с малко по-малко усилия, да свършиш малко повече работа или пък да се насладиш чисто философски на нещата, които ти се случват. Продължавам да се уча“, коментира Бърнев.

След като през 2019 г. филмът „Бащата“ с негово участие взе „Кристален глобус“ – голямата награда на кинофестивала в Карлови Вари, тази година успехът се повтори – този път с „Уроците на Блага“.

„Смятам, че в чужбина българското кино отдавна е започнало да бъде любопитно. Хората там гледат към нас и имат очаквания, защото правим все по-актуални филми. Ето, в „Уроците на Блага“ това много ги е впечатлило – фактът, че е много актуален. Разглежда едни теми, които са характерни не само за нашия регион“, разказа Иван Бърнев.

По думите му награди като тези от фестивала в Карлови Вари не са учудващи, като доста други български филми също са заслужавали подобни признания.

„За „Уроците на Блага“ се радвам много по две причини – за това, че оцениха, че филмът е важен за момента от живота на хората в Европа, както и за това, че има актьорска награда. Това за пореден път доказва какви силни артисти, колко добри актьори имаме в нашето кино и това ме радва изключително много“, посочи той.

Според него е необходимо българското кино да стане по-разпознаваемо у нас. „Призовавам хората, на които по принцип им е интересно киното, да дават повече кредит на доверие на българските филми, защото те разказват за нашите проблеми, за нас самите, за това къде се намираме в момента, къде стоим в Европа и в света“, коментира Иван Бърнев.

Той допълва, че киното е част от културата и живота ни.

Ние живеем във визуален свят и това е най-бързият начин да се запознаем с някоя история, да се развълнуваме, да опознаем света“.

Пред БТА Бърнев посочва, че е благодарен за това, че в живота си се е срещнал с киното, което обича от дете. „Аз самият обичах страшно много киното и кой да ти знае, че ще се окажа изведнъж от другата страна – да участвам в създаването на филми, които пък ще вълнуват и ще карат хората да мечтаят. Най-хубавото е, че киното се движи, развива и по същия начин и ние, актьорите“, коментира той.

Още новини за култура – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук