Иван Гешев

Правната комисия в парламента изслушва главния прокурор Иван Гешев. Главният прокурор представи поискания от опозицията доклад за дейността на прокуратурата за периода януари-август. В рамките на изказването си Гешев се похвали с добри резултати срещу битовата престъпност – кражбите са намалели с 22%, а грабежите – с 19%. Забелязвал се спад и в кражбите на автомобили.

Без отговор обаче останаха запитванията за проточването на проверката за апартамента на бившия финансов министър Владислав Горанов, за снимките и записите на премиера Борисов, както и за „Барселонагейт“ и „Апартаментгейт“.

Прокуратурата няма да участва в политически игри

След краткото експозе за дейността на прокуратурата, Гешев започна да отговаря на въпроси на депутатите.

„Нямам никакви притеснения за никакви форми на контрол – заяви Гешев – Не съм правил сравнително изследване, но може да се окаже, че сме номер 1 по брой осъдени лица в Европейския съюз“.

Във връзка с няколко депутатски въпроса, сред които и такъв, свързан с доклада на Европейската комисия по новия механизъм за сътрудничество, Гешев посочи:

„Виждам, че сме в предизборна ситуация. Прокуратурата и главният прокурор няма да участват в този процес, ние не сме играчи на това поле“.

Прокуратурата не обслужва властта

Главният прокурор, че по-голямата част от обвиняемите по високите етажи на властта са представители на най-голямата управляваща партия и определи това като логично. Премиерът Бойко Борисов е бил разпитван три пъти по проверки,  които се водят в Специализираната прокуратура, каза главният прокурор в отговор на въпрос на депутата от БСП Явор Божанков.

„Не съм правил сравнително изследване, но може да се окаже, че сме номер 1 по брой осъдени лица в Европейския съюз“, посочи Гешев.

Иван Гешев отказа подробности за хода, както на тези проверки, така и на други шумни разследвания, защото законът не му позволява. Той се оправда с тълкуването на Конституционния съд, че парламентът не може да разпитва за конкретни казуси. Главният прокурор добави, че ако по-рано знаел какви въпроси ще има към него, щял да иска разрешението на наблюдаващите прокурори да даде подробности за движението по делата.

Това засилва очакванията към изслушването на отчета му в пленарната зала, защото дотогава той ще има възможност да поиска съответните разрешения.

Контрол върху действията на главния прокурор

По време на представянето на доклада на прокуратурата Гешев отговори и на депутатски въпроси, свързани с недосегаемостта на фигурата на главния прокурор. Той припомни решение на Конституционния съд, според което всеки прокурор в страната може да възбуди разследване срещу един от тримата големи в съдебната власт.

„Може да ме разследва всеки прокурор“, подчерта ръководителят на държавното обвинение.

По думите му концентрацията на власт в ръцете на българския главен прокурор далеч не е толкова впечталяваща в сравнение с някои негови европейски колеги.

„Българският главен прокурор разполага с много по-малко власт от някои други главни прокурори в Европа“, заяви Иван Гешев.

Според него хипотезата, че при 1500 прокурори от цялата страна нито един няма смелост да заведе разследване срещу него при евентуално негово нарушение, не е издържана.

Разследване на прокурорското изнудване от „Осемте джуджета“

Пред депутатите главният прокурор обяви още, че Софийска градска прокуратура е стартирала проверка по казуса „Осемте джуджета“, по който журналистическо разследване показа смущаващ разказ на бизнесмен, който твърди, че бизнесът му е бил атакуван и отнет с помощта на прокуратурата.

Във връзка с делата срещу олигарси Гешев заяви:

„Не ни е страх, защото трябва да си свършим работата в интерес на българските граждани“.

Недоверие в НСО

Главният прокурор обясни и защо се е отказал от охраната на НСО, възлагайки своята сигурност на Бюрото за защита.

„Всичко е въпрос на доверие – коментира Гешев  – Нямам доверие на НСО, казвам го откровено, въпреки че брат ми работи там.“

Той припомни още, че няколко служби са потвърдили информацията, че сигурността му е застрашена.

Инцидент

По време на изслушването на главния прокурор се стигна и до инцидент. От заседанието на Правна комисия бе изведен млад мъж, с висяща на врата прескарта, който подмяташе реплики и показваше 500-еврови банкноти.

„Те са за вас“, провикна се мъжът, преди да бъде принуден да напусне залата.

По време на представяне на доклада си главният прокурор Иван Гешев обяви, че в интерес на държавното обвинение е постоянния диалог и обмен на информация с парламента, както и с останалите власти, но при стриктно спазване на разделението между властите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!