Гешев, изслушване
Много полицаи осигуряваха реда при изслушването на Иван Гешев в парламента

Христо Иванов от „Да, България”, евродепутатът Радан Кънев и протестиращи граждани се събраха пред сградата на парламента днес следобед с плакати „Оставка на Гешев, бухалката на мафията, позор”, докато вътре тече изслушването на Гешев. Протестиращите поискаха уволнение на главния прокурор, за когото смятат, че накърнил престижа на българското правосъдие. За самото изслушване имаше осигурена тежка полицейска охрана на сградата на НС.

„Искаме отчетност от главния прокурор и реформа на правосъдието и прокуратурата“, заяви Христо Иванов и изрази надежда, че по време на изслушването ще има народни представители, които ще задават въпроси и ще поискат отговорност от главния прокурор за поругаването на държавата.

Христо Иванов

„Иван Гешев е човекът, който седи в основата на протестите в страната… Резолюцията на ЕП е безпрецедентен удар по престижа на правосъдието в България и дължим това на Иван Гешев. Според Конституцията, това е основание за уволнението му. Призоваваме политическите сили в парламента, които заедно излъчиха този състав на ВСС, да започнат действия за тяхното отзоваване и да им потърсят отговорност за това, че те не търсят отговорност от Иван Гешев“, заявява Христо Иванов и в социалната мрежа.

Формално парламентът не може да стартира импийчмънт на главния прокурор, но НС е представителният орган на българската демокрация и има легитимността да поиска от Гешев да понесе отговорност за най-голямото поругаване на доверието и репутацията на българското правосъдие в историята на съвременната българска държава, призовава Иванов.

По време на обсъжданията в ЕП всички политически сили, заседаващи днес в българското НС, поеха ангажимент, че ще се предприемат мерки за съобразяване с препоръките на ЕК, на Венецианската комисия, на ЕП. Или да си изпълнят обещанията, или да си ходят, коментира и Радан Кънев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!