Правителството не смята да затяга мерките засега. Това обяви на брифинг в здравният министър Костадин Ангелов.

„Не възнамеряваме да затягаме мерки. Трябва да спазваме сегашните – дисциплина, отговорност, носене на маски, ползване на дезинфектанти, лична хигиена”.

И добави:

„Ще проверяваме дали мерките се спазват. Няма да се затварят градове, няма да се поставят КПП-та и няма да се прилагат ограничителни мерки. Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме разписаните мерки, защото те дават и ще дават най-голяма сигурност”, подчерта министърът.

Правителството взе решение за отпускането на 2,1 млн. лв за закупуването на 2500 флакона „Ремдесивир“. 1 флакон струва 345 евро без ДДС, обясни още министърът.

Относно лекарството проф. Ангелов подчерта, че до момента в България са получени над 2800 флакона под формата на дарения, които са разпределени по РЗИ-тата в страната. От тях до момента са използвани 978.

„Сега има налични 1779 флакона. Към настоящия момент всички пациенти, които се нуждаят от включване на „Ремдесивир“ в лечението, са задоволени. Нямаме нужди, които на национално ниво да не могат да бъдат посрещнати“, добави Ангелов.

И премиерът Борисов обеща, че няма да има КПП-та

„Всички като един трябва да спазваме наложените мерки. Дистанцията, дезинфекцията, носенето на маски и повишеното внимание са достатъчни, за да се предпазим. Нищо не налага допълнителни рестрикции като КПП-та или други ограничения“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той добави, че трябва да останем отговорни.

„Тази динамична среда, в която броят на заразените с COVID-19 се увеличава, изисква също институциите да продължат да бъдат максимално концентрирани, а контролът да е изключително силен. Особено сега, когато предстои и сезонът на грипната епидемия“, посочи Борисов.

Правителството реши да отпусне 2,1 милиона лева за купуването на лекарството „Ремдесивир“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!