На снимката: главният прокурор Иван Гешев

Задържаният за пране на 1 млрд. лв. Николай Банев е разполагал с незаконен телефон в килията си, по който се е свързал с руски лобисти и подготвял хибридна война срещу България и медийна атака срещу прокуратурата, съобщи днес пред бТВ зам. главният прокурор и ръководител на спецпрокуратурата Иван Гешев. Апаратът бил открит в кутия от сок.

Гешев обяви, че експертиза на телефона още не е направена, но подробно разказа как през него са водени разговори за създаване на евразийска народна партия, която да защитава чужди интереси в България. Припомняме, че преди последните президентски избори през 2016, Николай Банев, обяви пред медиите, че възнамерява да се кандидатира за поста държавен глава, след като трансформира ръководения от него Евразийски клуб в политическа партия. Тогава Банев се обяви за излизане на България от ЕС и присъединяване към Евразийския съюз, който се ръководи от Русия. Въпреки това, службите за национална сигурност, не предприеха разследване срещу Банев и политическата му организация. Въпросът е, който бТВ не зададе на Гешев е – защо това се случва сега?

От ареста Банев дискутирал още и възможността  да поиска политическо убежище в Русия за себе си, жена си и децата си. Сред другите дискутирани теми според Гешев били защита от руски адвокати през европейски съд и медийна кампания в Русия в защита на Банев. Коментирайки арестът на Десислава Иванчева, зам.-главният прокурор обяви, че има медийна фиксация върху този случай и всичко се прехвърля върху прокуратурата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!