банки

В Германия продължава разследването на хакерската атака, която извади на показ данните на стотици политици, журналисти и артисти, включително данни и на канцлера Меркел. Полицията съобщи, че 19-годишен ИТ-специалист от град Хайлборн знае кой стои зад престъпното деяние.

В дома на младежа е направен обиск, при който са иззети компютри и друти устройства, а самият той ще бъде разпитан. Подчертано бе обаче, че тийнейджърът не е заподозрян, а свидетел. Младежът е потвърдил пред медиите за обиска от полицията, както и че има връзка с вероятния извършител на хакерската атака.

При хакерското нападение, което засегна Бундестага, в интернет изтекоха данни на канцлера Ангела Меркел, президента Франк-Валтер Щайнмайер, на водещи на телевизионни предавания, сатирици и лидери на партии. Това навлече остри критики към немското правителство, защото не е направило достатъчно за по-добра защита на личните данни в мрежата.

Най-късно в сряда министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер ще осведоми обществеността за всичко, което е известно дотук по случая.  Самият той бе атакуван от социалдемократите, задето ведомството му не е предприело нищо дни наред, докато данните на политици и журналисти са били в интернет.

Германските служби за сигурност също бяха подложени на остри критики, след като стана ясно, че от седмици са знаели за мащабната хакерска атака и не са уведомили полицията

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук