Корнелия Маринова, кмет на Ловеч, ПП ГЕРБ.

Истинска битка между общинари от БСП и ГЕРБ се разрази в Ловеч, месеци преди европейските избори. Поводът – решението на Общинския съвет да отпаднат таксите за детските градини и ясли.

Предложението е дадено от общинският съветник от БСП и бивш кмет на Ловеч Минчо Казанджиев, в отговор на искането на кметицата Корнелия Маринова да се увеличи таксата за храна в детските заведения, след като прокуратурата обяви за противозаконна по-рано въведената месечна такса от 10 лева.

Маринова оспорва решението на общинския съвет като на свой ред го обяви за незаконно. По думите й то е в разрез с предвиденото в Закона за местните данъци и такси. От друга страна, според общинарите, именно Маринова обещала предизборно таксите в яслите и детските градини да отпаднат. В ловешкия спор се намеси и омбудсмана Мая Манолова, която цитирана от БНР обясни, че няма законодателен проблем, детските ясли и градини в града да станат безплатни. По думите й, самата идея да се направи предучилищната подготовка задължителна за 5 и 6-годишните и в същото време тя да е платена е нечестна спрямо родителите в България.

Манолова добави още:  „Чл. 298 в Закона за училищното и предучилищното образование регламентира въвеждането на таксите за хранене в предучилищната забавачка за 5 и 6-годишните. Там се препраща към Закона за местните данъци и такси по отношение на размера и начина на тяхното администриране. Същият този чл. 298 в ал. 4 казва, че родителите могат да бъдат освободени от плащането на тази такса, като това се случва с нормативен акт, какъвто е Наредбата на Общинския съвет. По силата на Наредбата и в момента определени групи деца са освободени от такси“.

Тя отправи призив към общинските съветници да препотвърдят това решение и предложи да се организира обществено обсъждане, да се прецени какъв финансов ресурс ще струва на Общината и какви ще бъдат ефектите – ранното детско развитие, неотпадането на децата от училище, решаването на демографските проблеми. Омбудсманът каза още, че има отговор от Министерството на образованието и науката и от Националното сдружение на общините в Република България, според които неплащането на такси не е противозаконно. Ловеч е една от българските общини с отрицателен прираст и намаляващо население.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук