Психиатрия
Снимка: БНТ

Психично болен пациент от психиатрията в Ловеч е изгорял жив, докато е бил вързан и заключен в изолатор, откъдето не е могъл да избяга.

Това става ясно от разследване на Българската национална телевизия за случай, който е от началото на месеца.

Това е и третият подобен инцидент от началото на годината,

при който психично болни пациенти губят живота си в пожар в болница.

В отворено писмо до главния прокурор и омбудсмана от Глобална инициатива в психиатрията настояват за обективно и безпристрастно разследване както на този случай, но и на порочните практики за връзване на пациенти като наказателни мерки.

10 дни след пожара все още не са разпитани пациентите и персоналът,

не са снети записите от камерите. Назначени са само две експертизи – съдебномедицинска и електротехническа.

Въпреки запитванията на БНТ, от здравното министерство няма реакция по случая.

Починалият се казва Георги и е бил на 25 години.

Бил е приет в лечебното заведение една седмица преди инцидента. Той е бил завързан и заключен в изолатора, въпреки че острото състояние на заболяването му би трябвало да е отминала.

След като пожарът избухнал, завързаното момче не е имало никакъв шанс.

Пациенти от същото отделение още чуват писъците му.

Аз съм в стая до него и го чух как пищи и вика – „Горя, горя“, разказва свидетел на случката и пояснява защо Георги не е могъл да излезе: „Защото е заключен и вързан. Бяхме добри приятели“.

„Чух алармата как пищеше и видях момчето – викаше „Пожар, пожар“, беше вързан. И аз съм пробвал да отворя вратата, но тя беше заключена“, продължава разказа си пациентът.

Пациентите от отделението на Георги са силно покрусени, сега се страхуват, че и тях може да ги затворят.

Непрекъснато се случвало, ако не са „послушни“.

Затварянето в изолатор и завързването могат да причинят сериозни щети върху психиката и затова има изрична наредба, която определя условията за тази крайна мярка.

А те, и без разследване е ясно, че са нарушени.

Защото ако имаше непрекъснато наблюдение от медицинска сестра, Георги щеше да бъде изведен.

Според завеждащата отделението д-р Катя Едрева,

инцидентът е станал в краткия промеждутък при застъпването на смените, но това съвсем не отменя задълженията им. Освен непрекъснато наблюдение, наредбата изисква и присъствието на лекаря, назначил мярката.

Лекарят също трябва да има сериозни основания, за да прибегне до завързване и изолация.

За мен основният проблем е дали наистина са били налични медицински индикации за извършването на подобна процедура. Човек наистина да е в състояние на възбуда, което да поставя неговия живот и живота на околните в опасност, а по наша информация случаят не е такъв“, каза Калина Иванова от Глобална инициатива в психиатрията.

Социален работник от психиатрията описва починалия като кротък и спокоен.

„Те го описват точно по този начин – кротък, спокоен, не за първи път лежи. Предстояло му е изписване“, обясни социален работник в психиатрията.

Според пациентите обаче нещо е провокирало по-агресивното поведение на Георги. Затова бил наказан.

„Първата реакция е на санитаря и той решава де факто. Санитарите и медицинските сестри са повече от лекарите“, обясни друг социален работник.

Агресивно поведение може да се очаква от хора с психично заболяване и в психиатрията би трябвало най-добре да знаят как да реагират или как да не го провокират.

Всъщност и условията в самата болница не подпомагат този процес.

„Тя цялата среда е провокираща конфликти и напрежение между пациентите и ако е възникнал спор и скарване между двама пациенти, това е най-лесният начин на персонала да въведе ред в една тотална институция“, коментира Калина Иванова.

Наредбата, както и всички международни стандарти забраняват изолацията и завързването да се прилагат като наказание.

Подобно поведение регистрират неведнъж от комитета за предотвратяване на изтезанията, който, след многократни сигнали към управляващите, най-накрая оповести ужасяващите си наблюдения в психиатриите у нас.

Завързването и изолацията като системни излизат непрекъснато и от съдебната практика.

Случаите на неоснователно използване на тези най-крути мерки за ограничаване на свободата на човек чрез завързване е често срещана. Аз съм имала случай на тежки увреждания, които са причинени на човек, докато е бил изолиран, включително и случай, когато човекът е наказван чрез завързване“, съдия обясни Владислава Цариградска.

Заради множеството подобни инциденти, от Глобална инициатива в психиатрията смятат, че и смъртта на Георги може да бъде потулена.

Затова настояват публично за обективно разследване.

„Подобни практики като тази, която подозираме, че се практикува в тази болница, довеждат до ужасяващи инциденти. И ние смятаме, че това е абсолютно недопустимо“, обясни Калина Иванова.

„Този случай за мен е поредното доказателство за системните проблеми, които има българската държава. Те са коментирани, включително публично, което е голяма рядкост и е изключение. Два пъти са отправени публични изявления, един от които е прецедент въобще в практиката на комитета – да направи публично изявление срещу държава за състоянието на нейните психиатрии и за съжаление това е българската държава“, каза съдия Владислава Цариградска.

Още криминални новини – чете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук