Начо Пантелеев
Кадър: Нова тв

От 3 до 8 години може да получи обвиненият за смъртта на футболния треньор Ферарио Спасов.

Това стана ясно от думите на окръжния прокурор на Ловеч Валентин Вълков, който даде пресконференция.

След нередности при първоначалното разследване делото беше прехвърлено в ловешката прокуратура.

Днес стана ясно също, че наложената мярка за неотклонение „подписка“ на обвиняемия Начо Панталеев не може да бъде променена.

Според прокурор Вълков мярката може се промени по преценка на наблюдаващия прокурор, ако в процеса на разследване се съберат други данни и обстоятелства.

Прокурор Вълков каза още, цитиран от БТА, че освен съдебно-медицинската експертиза, по делото ще бъде назначена и автотехническа експертиза.

В рамките на два месеца, които са първоначалният срок за разследване по всяко едно дело, ще бъдат извършени всички процесуално-следствени действия и ще остане да се изчака само автотехническата експертиза, допълни окръжният прокурор на Ловеч.

Той припомни, че по обективни причини като липса на вещи лица и други, автотехническите експертизи се бавят във времето.

Ще се постараем максимално бързо и в кратък период тази експертиза да бъде изготвена. Тя ще е доста сложна от фактическа и правна страна, но на базата на тази експертиза ние ще преценим какво обвинение да има спрямо виновния водач“, каза още прокурор Вълков.

Той подчерта, че към разследването ще бъдат привлечени

вещи лица от три съдебни района.

Прокурор Вълков допълни, че разследването е в съвсем начален етап. При изясняване на нови факти и обстоятелства е възможно в процеса на работа да бъде променено обвинението спрямо шофьора, което е към днешна дата.

По настоящото обвинение, наказанието, което се предвижда в закона, е затвор за срок от 3 до 8 години. Според прокурора, ако се установи нещо друго и се промени квалификацията, ще бъдат използвани други текстове от Наказателния кодекс и

наказанието може да бъде променено.

Той подчерта, че споразумение по делото няма как да бъде коментирано, защото не е възможно по закон.

„Но е възможно тогава, когато обвиняемият прецени с неговата защита, че всичко е на 100 процента изяснено, да се отиде на вариант за признаване на виновен и да поиска съкратено съдебно следствие. Прокуратурата няма думата там, съдът автоматично преминава дори още в разпоредително заседание към такава фаза на процеса“, обясни прокурор Вълков.

По разпореждане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, делото срещу шофьора, причинил катастрофата, при която загина футболният треньор Ферарио Спасов, бе иззето от прокуратурата във Велико Търново и изпратено за разследване от прокуратурата в Ловеч.

Като обвиняем по него е привлечен Начо Пантелеев, който е пуснат от ареста и е с наложена мярка „подписка“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук