Иван Гешев беше на живо по фейсбук. Чист като сълза, тържествен борец за справедливост.

Бившият главен прокурор Иван Гешев възкръсна от пепелта и обяви, че създава гражданско, родолюбиво и консервативно движение, наречено „Справедливост за България“.

В нарочно видеобръщение той обяви, че след като най-после бъде приета оставката му като редови прокурор*, ще застане „заедно до хората в името на съхраняването на българската национална идентичност“.

„Най-важното за мен е прекият контакт с хората, да имаме възможността да участваме пряко в държавното управление. Управляващата класа винаги е искала да ограничи това право, но никога България не е била поставяне в такова унизително положение“, настоя Иван Гешев, който дълги години държеше дела „на трупчета“, а правосъдието в България се превръщаше в изгоден бизнес – политическо-икономически.

По думите му Народното събрание се крепи, само защото е превърнато в убежище за имунитети.

„Едни да се изперат, а други да се докопат до властта. Решенията за съдбата на България се диктуват от чужди корпоративни интереси, никой не мисли за България и за народа, това не може повече да бъде търпяно! Управляващата върхушка е виновна за моралния и икономически срив в страната… Те върнаха мутрите и мутренските години и страшния ръст на битовата престъпност, те трансформираха милиарадите активи от националното ни богатство“, каза още Гешев, който само допреди няколко седмици беше главен прокурор. Излиза, че престъпността се е върнала в последния месец, а преди това той я е държал под контрол.

Според него проектът му ще се бори за истински патриотизъм под мотото: „Бог, Отечество, Семейство“.

Сдружението му щяло да се бори за „възстановяване на справедливостта, смазана от олигархичния модел в последните години“. Това звучи доста амбициозно, но и леко странно на фона – на вилите в държавната резиденция „Бояна“ и на прокуратурата в Боровец, които Гешев ремонтира на държавна сметка за около 1 милион лева, след като стана главен прокурор, след което ги ползва лично и предимно той.

Гешев анонсира, че целта на движението му е независима съдебна власт, защитена от престъпни политически посегателства. За кюлчета в шкафчета и къщи в Барселона – много камъни, всички в градината на други институции.

Аз знам всичко за всички в тая държава, такава ми беше работата, заяви Гешев. Защо 3 години не е направил необходимото, за да спре или поне накаже престъпленията, не е ясно. Оправда се с МВР, службите, следствието и т.н.

„Честен и надеждно контролиран изборен процес, възстановяване на мажоритарния избор, на справедливостта, смазана от престъпния олигархичен модел. Това е най-важното – възстановяване на справедливостта. Готов съм да работя с всеки българин в името на националния интерес“, обяви речовитият Иван Гешев, без да пести високопарни думи.

Той призова „лицето Бойко Методиев Борисов“ да си подаде оставката като депутат и да се освободи от своя имунитет, защото той се превърнал във воденичен камък и на собствената си партия. Не обясни откъде знае, какво знае и защо е мълчал досега като длъжностно лице, чиято работа е била да обвинява официално пред съда, а не сега пред камера по фейсбук.

„Никоя държава не може да се пребори с корупцията и кражбите, ако са се превърнали в държавна политика. Затова ще се боря с гражданите да оставим по-хубава страна на внуците си. Да не сме поставени пред избора да обичаме България или да я напуснем. Вярвам в консервативни и традиционни ценности“, каза още бившият главен прокурор, чиито топли отношения с ромски барони неведнъж са били обект на шеги и закачки.

* Тук сме длъжни да припомним, че има лека засечка с „оставката“ на Гешев като магистрат. Прокурорската колегия даде знак, че може да го лиши от 20-те заплати, които се дължат на магистратите при напускане на системата. В случая с Гешев става дума за близо 280 000 лева, защото месечната му брутна заплата с добавките за стаж трябва да е била около 14 000 лв.

Бившият главен прокурор обяви преди седмица, че още не е освободен от магистратската си длъжност, въпреки че е подал заявление. Той критикува прокурорската колегия на ВСС, че бави произнасянето си и пита „кой се страхува“ от излизането му от съдебната система.

Прокурорската колегия никога не е обсъждала и приемала за сведение оставка от Иван Гешев“, каза миналата сряда членът на ВСС Огнян Дамянов по време на заседанието на Прокурорската колегия. Той намекна, че ВСС смята Гешев за уволнен дисциплинарно, което означава, че няма нужда да бъде „освобождаван“ по желание и няма да си получи обезщетението.

„За да подаде някой оставка, трябва да има качеството на магистрат“, каза Дамянов тогава. Малко преди да се откаже от магистратството, Иван Гешев подаде молба да го назначат за редови прокурор. Така и не стана ясно това случи ли се, или той подаде оставка преди да го назначат.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук