На снимката: главният прокурор Иван Гешев

Русия пази банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия, заяви главният прокурор Иван Гешев след среща с български евродепутати в Брюксел. Срещата с евродепутатите не бе открита за медиите. След около 2 часа разговори при закрити врата, Гешев излезе пред журналистите. В хода на медийната му изява той заяви, че Цветан Василев го пази Русия с помощта на Сърбия.

На въпрос дали ще арестува Делян Пеевски, ако се окаже, че той е високопоставеното лице, за което се очакваше САЩ да обявят, че няма да бъде допускано в страната, той отговори:

„Депутатът Пеевски и всеки друг депутат, министър виждате, че има в ареста, олигарси, които се крият в ОАЕ, и Цветан Василев в Сърбия го пази руската държава с помощта на сръбската държава… Ние не се притесняваме да разследваме никого.“

За изпратеното писмо до Европейската комисия и Европарламента по повод банкера Цветан Василев, който вече няколко години се крие в Сърбия, Гешев поясни:

„За сведение сме уведомили и представителите на Европейския парламент и Европейската комисия за това, че явно има индикации, че сръбската държава не изпълнява международни споразумения.“

Запитан дали обвързва преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС, главният прокурор Гешев заяви, че той не е прокурор и не е политик.

„Аз съм дал една информация, която е юридическа, на Европейската комисия и Европейския парламент. Политическите изводи ще си ги направят съответните политици, съответните дипломати и съответните хора, от които зависи това“, продължи Гешев.

Впоследствие стана ясно, че санкционираният със забрана за влизане в САЩ българин е съдията Андон Миталов, а не Делян Пеевски. От пресцинтъра на прокуратурата събщиха, че главният прокурор е призовал медиите да отправят запитванията си към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, в качеството му на председателстващ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!