Иван Гешев
на снимката: главният прокурор Иван Гешев

Новият главен прокурор Иван Гешев коментира идеята на Министерския съвет за „независим прокурор”, който да разследва главния.

„Всички прокурори са независими като всички магистрати. Формулировката „независим главен прокурор“ е обидна”, заяви Гешев след церемонията по встъпване в длъжност.

Той добави, че го очаква най-тежкият мандат от всички досегашни, „защото такава е ситуацията”.

„На първо място, че сме стигнали предела, след който ние все пак трябва най-после, като казвам ние – имаме предвид държавата, не само прокуратурата, да отговори на очакванията на българските граждани за справедливост, за повече справедливост. И от другата страна, прокуратурата поради това, че беше и е в добра кондиция заработи на други обороти по-сериозно в последните години. Благодарение на това сме подложени на сериозни атаки, които целят, ако не дестабилизация, в някаква степен даже и откровено унищожение на прокуратурата“, заяви Гешев.

И добави:

„А, дали ще успеят да я дестабилизират зависи от прокуратурата и от много други фактори“.

Гешев заяви, че не вижда дискусия за конституционни реформи.

„Аз в момента виждам политически заявки в най-общ план и се цитира конституцията. Никой не е казал какво иска да променя в конституцията. Чули ли сте някъде, някой да каже какво точно иска да промени конституцията в момента”.

Той допълни, че за него не е ясна темата на дебата за промяна на Конституцията.

„Смятам след Нова година да сформирам Консултативен съвет от изтъкнати юристи към главния прокурор, от които също ще бъде поискано становище и едва тогава, когато е ясно какъв е този дебат, защото на мен не ми е ясен, цялостно прокуратурата ще излезе със свое становище“, заяви Гешев.

Той посочи, че този проблем, „ако въобще е проблем“ е от компетентност на Народното събрание и на политиците, а не на прокуратурата.

Тя може да каже само становището си, когато бъде попитана, ако бъде попитана.

Гешев наследява на поста Сотир Цацаров, който беше избран с голямо мнозинство от Народното събрание за председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Още по темата може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук