След като беше избран за председател на КПКОНПИ, Сотир Цацаров даде първия си коментар пред медиите.

На въпрос от журналисти относно предложението на МС за създаване на нова позиция – независим прокурор, който да разследва главния прокурор, Цацаров коментира:

„Това се искаше, това се направи“.

По думите му предложението напълно отговаря на препоръките на Венецианската комисия за по-голям контрол върху главния прокурор.

Има две страни на въпроса – външнополитическа и юридическа.

Политическата е свързана с това, че в последния мониторигнов доклад бе казано съвсем ясно, а и преди неговото публикуване, правителството, и лично премиерът, с писмо до тогавашния председател на ЕК Юнкер, пое изрично три задължения – две от тях са за изменения в закона за съдебната власт, третото е за въвеждане на механизъм за отговорност, като бъде отправено питане до Венецианската комисия и поемане на изрично задължение, а то е предприето такова, че препоръките на комисията ще бъдат спазени в рамките на установения конституционен ред у нас. Оттам насетне правителство реагира политически, изпълнявайки този си ангажимент. Втората страна е юридическата. Дали това е най-добрият законопроект е трудно да се каже, но това е законопроект. Той влиза, обект е на дискусии и обсъждане. Нека не отхвърляме едно нещо преди още да се е родило. Това се искаше, това се направи.

Цацаров беше попитан дали това предложение не противоречи на Конституцията:

Дали един законопроект противоречи на Конституцията или не го казва Конституционният съд. Не го казват един куп специалисти. Аз винаги съм се пазил да се присъединявам към кръга на празноговорещите пред камерите и микрофоните. Но нека кажа: Венецианската комисия казва, че тя предлага определени модели. Дали тези модели съответстват на българския конституционен ред, в крайна сметка е проблем, който трябва да реши самата страна и държавните органи.

В крайна сметка, въпросът дали противоречи или не на Конституцията, това е въпрос, който се решава и от съответните органи, които могат да сезират КС.

Венецианската комисия категорично отхвърли предложенията на правосъдния министър Данаил Кирилов за промени в Закона за съдебната власт, според които „тримата големи” трябваше да се разследват по един и същи начин.  Според комисията това няма да е ефективно за прокуратурата и ще е проблем за независимостта на съда.

Тя добавя, че позицията на главния прокурор в прокуратурата и влиянието му във ВСС предпоставят пречки пред предлагания от Кирилов общ механизъм в осигуряването на ефективни възможности за разследване, ако ръководителят на държавното обвинение бъде заподозрян в престъпление.

На следващия ден, в събота – 7 декември, премиерът Борисов свика спешно заседание на Министерския съвет, на което обяви, че се създава ново звено, насочено към контрол на работата на главния прокурор. Това ще се осъществява от независим прокурор, който няма да се отчита за работата си пред ръководителя на държавното обвинение, съобщи министър-председателят Бойко Борисов.

Цялото изявление на Сотир Цацаро може да прочетете или гледате ТУК

Пълният коментар на правосъдният министър Данаил Кирилов може да прочетете или гледате ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!