В кулоарите на парламента правосъдният министър също коментира новите промени. По думите му те съответстват на препоръките на Венецианската комисия и не противоречат на конституцията, каквито съмнения има. Кирилов каза, че независимият прокурор ще се избира от независим орган, какъвто е ВСС и ще има собствен 7-годишен мандат.

Ето цялото му изказване пред медиите:

 

Мнозина  се опасяват, че заради новия независим прокурор ще бъде сезиран Конституционния съд, тъй като този прокурор по конституция е подчинен на главния?

Тези, които твърдят това, нека да ангажират съответно инициатива за внасяне на искане до Конституционния съд. Аз и екипът, който подготвихме тези текстове, имаме дълбокото убеждение, че сме изцяло в рамките на Конституцията и не сме нарушили нито един конституционен принцип.

Също така съветвам така наречените конституционни специалисти, които повече от 3 дни напоително се изказваха, без да са чели становището на Венецианската комисия, внимателно да го прочетат, да се запознаят с детайлите и конкретно да кажат къде, според тях, откриват противоконституционност или колизия с норма на Конституцията.

Твърдим, че сме спазили изцяло рамката и изискванията на конституционните норми. Прокурорът, който ще разследва, е от състава на прокуратурата, тоест не сме нарушили ексклузивитета на разследването така, както е дадено в Конституцият.

По отношение на независимостта на този прокурор сме изпълнили трите препоръки на Венецианската комисия: Той да има собствен мандат, да не се назначава от главния прокурор, а от друг орган, което сме го направили; да има автономност на неговите актове, което изрично сме го направили, като сме отстранили контрола на законност от страна на главния прокурор по актовете, които този прокурор постоновява връзка с разследванията за твърдения за извъшени деяния от главния прокурор.

Така че мисля, че и трите условия на колегите от Венецианската комисия сме ги изпълнили, всичко друго е внушение и манипулация. И тук бих повдигнал въпроса за конфликта на интереса на някои български представители в международни институции, които впрочем, на времето са били адвокати на наследниците на прокурора Колев, сега се проявяват като съдии в Европейския съд по правата на човека, но очевидно нищо не им пречи напоително да се изказват и винаги да твърдят, че изискванията на Венецианската комисия и на решението на Европейски съд са непостижими.

След като са непостижими нека те да дадат този вариант. Виждате как бързо ескалираха до максимума: Изменение на Конституцията, но от времето на Христо Иванов, Екатерина Захариева тази задача ни е поставена в рамките на Конституцията, тоест спазвайки конституционните рамки и ние работим така.

Няма ли нарушаване на баланса в това, че процедурата за разследване на главния прокурор не засяга председателите на двете върховни съдилища, тъй като точно по Конституция те са на едно ниво?

Вие знаете моето предложение от юни месец и тогава имах възможност да обоснова защо този режим трябва да бъде по отношение на така наречените „трима големи”. Аз продължават да смятам, че така, както е трудно да разследваш главния прокурор, така е трудно и да осъдиш председателя на Върховния съд, ако си окръжен или още повече районен съдия, защото си изцяло в кръга на компетентността за кариерно развитие на председателя на по-въсшия съд.

Така че, хубавото на становището на Венецианската комисия е финалът, където се казва: И нека колегите в България да съобразяват, че каквито и правни норми да създадат, те трудно ще променят мисленето, тук се има предвид и правната култура и правната параноя на определени кръгове.

Така че, нека да разделяме правото от политическите интерпретации и внушения. По отношения на правото ние направихме максимума на премиера, който заяви пред председателя Юнкер още септември месец.

Тази готовност се реализира и на практика и видяхте, че в първия момент, че който имахме решения на пленарната сесия на Венецианската комисия, веднага беше обсъден докладът в Министерския съвет. Повече от това не можем да направим. От тук нататък зависи от коректносттаа на говорителите в общественот пространство какви тези ще развиват. Дали те са правнообективни или правноманипулативни и нека всеки български гражданин да съобразява всички факти в тази връзка.

Цялото изявление на Сотир Цацаро може да прочетете или гледате ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!