Золтан Ковач
Золтан Ковач

Унгарският държавен секретар Золтан Ковач е извършил грубо нарушение на правилата в закритата част на заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси. Това потвърдиха след края на заседанието от финландското председателство на Съвета.

Той е публикувал коментари в „Туитър“, докато европейските министри изслушват при закрити врата доводите на унгарското правителство в процедурата по чл. 7 срещу Будапеща за постоянна заплаха за върховенството на закона. Финландският министър Тути Тупурайнен, която беше председател на заседанието е поискала писмени обяснения.

Според нея обсъжданият въпрос е бил достатъчно чувствителен, а правилата предвиждат изслушването да премине в закрито заседание. Вместо да се съобрази с изискванията, Ковач е поместил в „Туитър“ коментари, възприемани като антисемитски заради обвързването от него на проблемите на Унгария с връзките на финансиста Джордж Сорос.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн е заплашил да напусне изслушването, ако Ковач не спре да публикува туитове от срещата.

Според Тупурайнен, изслушването на Унгария за втори път от септември насам не е съд или преследване, а възможност Будапеща да обясни своите действия.

Миналата година Европейският парламент задейства наказателна процедура срещу Унгария, която може да лиши страната от правото й на глас в ЕС. Процедурата по чл. 7 се използва изключително рядко: тя беше задействана за пръв път в края на декември 2017 г. срещу Полша по инициатива на Европейската комисия. За да се стигне до тежката санкция обаче е необходимо единодушие на държавите членки, а Полша и Унгария се договориха взаимно да се защитават.

По време на заседанието Унгария е отхвърлила опасенията на държавите членки на ЕС за върховенството на закона в страната, а министри от ЕС са повдигнали въпроси за академичната свобода, концентрирането на 400 медии в ръцете на проправителествен орган и спорните съдебни реформи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!