Данаил Кирилов
на снимката: министърът на правосъдието Данаил Кирилов

Заместник-министър Десислава Ахладова ще замени Данаил Кирилов на поста министър на правосъдието, предаде БГНЕС. Това става ясно от проекта за персонални промени в Министерски съвет вече е внесен в парламента и ще бъде гласуват от депутатите на пленарното заседание в четвъртък.

Десислава Ахладова
На снимката: Десислава Ахладова

Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието на 26 август. Той поиска да напусне правителството само два дни, след като заяви, че управляващите дават сериозна заявка за промени в Конституцията.

Преди месец Бойко Борисов забрани на правосъдния министър да изразява каквито и да е позиции чрез социалната мрежа „Фейсбук“.

Пред медиите след Националното съвещание на прокурорите и следователите в Бояна, Кирилов каза, че има списък от 250 члена на партията, които го наричат Барни Ръбъл. Към момента на съобщението от правителствената пресслужба за подадената оставка, група във „Фейсбук“, озаглавена „Група на наричащите Дани Кирилов с името Барни Ръбъл”, осмиваща министъра на правосъдието, наброяваше повече от 17 хиляди души.

Данаил Кирилов влезе в правителството през пролетта на 2019 година. Преди това той беше председател на правната парламентарна комисия. Мястото в правосъдното министерство зае след поредната вълна от оставки, предизвикана от скандала с имоти на партийни дейци и министри и оставката на Цецка Цачева.

Десислава Ахладова е родена през 1974 г. Цялата ѝ кариера е минала в съда, преди да стане заместник на Цецка Цачева в министерство на правосъдието. Първо е била съдия в районен съд Перник, после – зам.-началник на съда, а през 2017 г. оглави административния съд в града.

После, като зам.-министър, тя е надзиравала Агенцията по вписванията, Инспектората на МП, дирекцията „Българско гражданство“, Централния регистър на особените залози и Националното бюро за правна помощ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!