Иван Хиновски

След напускането ми няма никакви реакции, никакви въпроси. Никой не ми се обади. Това заяви пред БНТ енергийният експерт Иван Хиновски, който вчера съобщи, че напуска „Има такъв народ“.

Хиновски обясни, че решението да напусне партията на Слави Трифонов е по лични мотиви, свързани с безсилие и липсата на реализация на енергийната програма на „Има такъв народ“.

„Настанаха едни процеси, всички автори и разработчици в нашата енергийна програма бяха елиминирани от нейното изпълнение. Тя беше бламирана още след влизането в управление на новото правителство. Нашето общество тепърва ще усеща загубите от тази пасивност“, смята Хиновски.

Той каза, че е разговарял с много от ръководители в ИТН, основно с Тошко Йорданов.

„Оплаках му се, че браншът се развива много зле, че пропускаме шансове за реформа. Той ме пита дали съм говорил с министър Александър Николов, което аз съм правил многократно“, отбеляза Хиновски.

Според него, в сектора липсва енергийна експертиза. Обясни, че е разговарял с представители на ПП и ДБ, които са признали, че не разполагат с експерти.

„Ако не се вземат радикални мерки, авансът, който сме взели и сме го „опаткали“ вече, ще го върнем. ЕК ще каже – връщайте! Затова ние разработихме законопроект за енергийните активи, той е важно условие за стартирането на новата енергийна политика на Европа. Никой не се интересува от този закон, ще ни санкционира Европа“, заяви Хиновски.

Той допълни, че не е депутат в 47-мия парламент, в контекста на напускането на народни представители от ПГ на „Има такъв народ“, но беше част от предишните два парламента.

„Страхувам се, че този импулс за развитие, с който аз отидох в тази партия в последствие се оказа, че има други приоритети и това разочарова много хора. Мотивът за реформи в ИТН изчезна, претопи се“, смята Хиновски.

Според него, ИТН се е превърнала в една монархическа структура: „Имаме един крал, който дава някакви директиви и ние рапортуваме.“

Нямам предложение от друга партия, каза Хиновски. За момента той няма политически амбиции и предпочита да работи като експерт.

„Не искам повече да се омърсявам с хора, които не дават шанс на реформите“, категоричен е Иван Хиновски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук