Иван Хиновски
на снимката: Енергийният експерт Иван Хиновски

Проектът за Втора атомна може да бъде започнат най-рано след 2-3 години, ако изобщо това стане, заяви енергийният експерт Иван Хиновски. Той бе потърсен за коментар от „Дебати.бг“ след като днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова на форума „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“ във Варна отново направи реклама на проекта и напредъка по процедурата за избор на стратегически инвеститор. Хиновски коментира ситуацията от гледна точка на правилата на ЕК и потвърди, че на проекта ще се гледа като на нов и той трябва да мине всички процедури отначало.

„За всички експерти е ясно, че това е един абсолютно нов проект. Всяко едно условие в проекта, което се променя, подлежи на нотификация т. е. смята се, че проектът е нов. За всички експерти той е нов проект и трябва да мине цялата процедура.

АЕЦ „Белене“ е толкова далече от началото на проекта, че просто ми е смешно да го коментиран. Реалният старт на проекта може да започне чак след 2-3 години, след като България обоснове необходимостта от този проект. Според мен  най-лошото в случая е, че тя трябва да обоснове жертвата на едни ТЕЦ-ове   срещу АЕЦ „Белене“ или жертвата на „Белене“ срещу оставане в експлоатация на ТЕЦ-ове.  Това е дилемата в момента“ – разясни Иван Хиновски..

Запитан дали при тези неясноти има смисъл от процедурата по избор на инвеститор, експертът обясни:

„Ние можем да си избираме инвеститор, обаче пред ЕК има ясен регламент за доказване на необходимостта на проекта.  Има да пишем стотици страници обосновки – детайли кой участва, какво финансиране, как ще се отрази на макрорамката, социално-икономическо въздействие, какво ще правим с отпадъците, къде ще ги съхраняваме и имаме ли такива възможности. Изобщо смешно е да се каже, че този проект е започнал. Той не може да започне до 3 години.

Тепърва предстои мъчителната борба на инвеститорите да убедят правителството да даде държавна гаранция. Сигурен съм, че това е основната цел, защото имаме контакти с много инвеститори и всички те ни намекват, че без държавна гаранция и дългосрочен договор те няма да направят и една крачка.“

Хиновски не е оптимист относно възможността новият проект да получи одобрението на ЕК. Той разкри и интересна подробност от предишното „издание“ на проекта за АЕЦ „Белене“, която е много слабо известна.

„Проектът няма да получи разрешение, но другото, което е интересно и подло се крие от обществеността, е че в предишния проект, АЕЦ „Белене“ -2,  RWE имаше дългосрочен договор за изкупуване на енергията. В клаузата за инвестиционното намерение на RWE имаше и дългосрочен договор за изкупуване на енергията  и нашите управници го бяха подписали“ – разкри енергийният експерт.

По думите му същите условия, които са предоставени на т. нар. „американски“ централи, са били дадени и на RWE.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!