Днес иранският върховен духовен лидер Аятолах Али Хаменей критикува американския мирен план за Близкия изток като „голямо предателство към ислямския свят“ и предупреди, че съперниците на ислямската република в Персийския залив също не го подкрепят.

Вашингтон се подготвя да представи икономическите аспекти на дългоочаквания си план за мир между израелците и палестинците – наречен „сделката на века“ – по време на конференция в Бахрейн по-късно този месец.

„Целта на тази конференция е да се осъзнае предателския, подъл план на Америка за Палестина, която те наричат“ сделката на века – каза Хаменей в телевизионен репортаж за празника Курбан байрам – „Сделката на века“, да даде Господ, никога няма да се осъществи… това е голямо предателство на ислямския свят. Надяваме се, че лидерите на Бахрейн и Саудитска Арабия ще разберат в какво тресавище стъпват и колко ще бъде вредно за бъдещето им.“

Мирният план, предложен от зетя на американския президент Доналд Тръмп Джаред Къшнър, вече беше отхвърлен от палестинците, които твърдят, че политиката на Белия дом е очевидно пристрастна в полза на Израел.

Американските съюзници Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ще присъстват на конференцията в Бахрейн на 25-26 юни, но палестинците я бойкотират и са насърчавали другите арабски държави да стоят настрана.

Палестинците са прекъснали всички контакти с администрацията на Тръмп, тъй като президентът след десетилетия на двудържавна политика е признал Ерусалим за столица на Израел през декември 2017 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!