Иван Хиновски
на снимката: енергийният експерт Иван Хиновски

В момента имаме следния парадокс – имаме сравнително евтин руски тръбен газ и малко по-скъп американски газ, и много нисък спот пазар на европейските борси. Това обяви в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

„В момента цената на американския газ е малко по-висока от тази на руския тръбен газ. Но руският тръбен газ няма пазарна цена, той има политическа цена. Просто, взима се решение по високите етажи на властта в руската държава „Газпром“ да запази монопола си, свалят се цени, дори под пазарните, само и само да бъде запазен монополът. Това не бива да бъде основен критерий и оценка на конкурентоспособността. Още повече, че „Газпром“ беше принуден да си редактира цената спрямо европейските газови спот пазари, на които цените на природния газ от пролетта до есента са по-ниски, отколкото на тръбния газ. Така че, ние в момента имаме следния парадокс – имаме сравнително евтин руски тръбен газ и малко по-скъп американски газ, и много нисък спот пазар на европейските борси. Така че, ние до есента сме в по-благоприятна обстановка относно нашия газ, отколкото преди“, обясни енергийният експерт.

На въпрос кога най-накрая ще бъде завършен интерконекторът с Гърция, по който вече 11 години се работи, Иван Хиновски каза:

„Много е сложен този проект, защото той има много противници и организации, които тайно го торпилират, пречат той да бъде завършен. Те са с геополитически интереси за запазване на техния монополен интерес в региона. Този проект по начало беше сбъркан. Той трябваше да бъде направен не като търговски проект. Той в момента е корпоративен търговски проект, който, за да работи добре, трябва да има от двете страни офериращи доставчици на природен газ и купувачи от другата страна.  Ако той беше разработен като междусистема връзка, както е с Румъния и Турция, щеше да има съвсем друго бъдеще този проект. Той ще бъде в бюджета на „Булгартрансгаз“ и пазарните рискове пред него нямаше да бъдат такива, каквито са в момента.  В момента много субекти се опитват да го забавят. Аз смятам, че още дълго ще се мъчим да го завършим. А той безспорно е един много полезен проект. Той ще представлява единствената реална диверсификация на трасе и газ“.

Цялото интервю с Иван Хиновски може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук