Иван Иванов, КЕВР
на снимката: Председателят на КЕВР Иван Иванов

След повече от 2 часа дебати парламентът отхвърли предложението на „БСП за България“ за предсрочно прекратяване на пълномощията на Иван Иванов като член и председател на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР).

В подкрепа на искането гласуваха едва 63 народни представители, 125 се обявиха против, а 3 се въздържаха, с което Иван Иванов остава начело на независимия регулатор.

Припомняме, че социалистите внесоха в парламента предложение за предсрочно прекратяване на мандата на Иванов с настояване, че той не спазва приетите на 26 април т. г. промени в Закона за енергетиката.

По този начин на КЕВР се възлага разрешаването на действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20 на 100 от капитала на търговски дружества, които осъществяват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия или газ.

На 28 юни парламентът разгледа доклад за дейността на КЕВР за 2017 г., а по време на дебатите Иван Иванов нарече промените в закона „бланкетен текст“, който „не отговаря на няколко основни неща“. От БСП тълкуват това изказване като отказ той да изпълни новите текстове в закона по отношение на сделката по придобиване на активите на ЧЕЗ и настояха Иванов да бъде предсрочно освободен.

Днес по време на дебатите, БСП аргументираха предложението си още с нарушаването на публичния интерес заради казуса със закупуването на ЧЕЗ и Гинка Върбакова.

„Аз не вярвам, че държавата постоянно трябва да намалява критериите си по отношение на защитата на публичния интерес. Не го вярвам“, заяви от парламентарната трибуна депутатът Атанас Костадинов.

По думите му действията и изказванията председателят на КЕВР върви срещу „демократично завоюваните позиции и институции“ от българската държава и настоя критериите към тях да бъдат безкомпромисни.

Жельо Бойчев от своя страна каза:

„По никакъв начин не приемаме твърденията на комисията, че тя няма право и основание да се намеси с разпореждането на активите на електроразпределителните дружества в България“.

Той се позова на разпоредби от Закона за енергетиката и даде пример, според който за продажба на един трафопост е необходимо разрешение от комисията, а за продажба на цялото дружество – не. Според него в такъв тип случаи КЕВР трябва да се намеси, за да бъде гарантиран общественият интерес, а сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ ще бъде атестат за регулаторите в България.

Изненадващо Волен Сидеров – лидер на „АТАКА” и председател на ПГ на „Обединени патриоти” – каза, че подкрепя освобождаването на Иванов, но подчерта, че според него това няма да доведе до промени в работата на самата комисия.

Работата на комисията защитиха от ГЕРБ.

„Този орган имаше много решения през тези две години. Аз гледах статистиката за намаляването или увеличаването на цените на електрическата енергия, парното и газа. Мисля, че той беше абсолютно хармоничен и защитаващ както интересите на дружествата, така и балансираха с интересите на хората. Не се съобразяваха с настояванията на дружествата за увеличаване на цените с размера, с който те наистина искат“, посочи Валентин Николов.

Предложението на БСП бе разкритикувано от друга опозиционна партия – ДПС. Според народният представител Рамадан Аталай гласуваният от парламента текст в Закона за енергетиката наистина не е добър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!