Иван Костов
Иван Костов

Все пак се намери един български политик, макар и неактивен в момента, който да нарече събитията, предизвикани от президента, с истинските им имена. Увлечени от еуфорията покрай изборите и опитващи да не се конфронтират с Румен Радев и неговата фенска маса, актуалните лидери на партии и коалиции забравиха за срамната ситуация, в която държавният глава постави България пред Европа и света. Най-сетне Иван Костов произнесе думата, от която бягат днешните ни политици.

„Румен Радев узурпира* власт със своите изказвания за инициативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна“, заяви пред БНР Костов. Бившият премиер припомни, че парламентът на два пъти (на 3 ноември и на 9 декември 2022 г.) задължи правителството да предостави необходимото военно оборудване на Украйна.

„Радев казва, че защитава суверенна позиция на страната. Той няма това право, защото не е той суверенът на властта. Няма право да казва какво е решил, защото суверенът – Народното събрание – е задължил правителството“, обясни конституционната ситуация Костов.

Радев казва: „ако парламентът отново призове за доставка на оръжие“. Парламентът не призовава. Той решава и задължава правителството. Правителството не може да откаже да изпълни задължение, което му е вменено от парламента“, уточни бившият министър-председател.

Според Иван Костов Радев се бори за „някакво първенство в левицата“: „Той отказва да е президент на целия народ и отива да стане президент на „Левицата!“ и на „Възраждане“.

Не се вижда изход и след тези избори, коментира още бившият премиер. „Неспособността да се състави правителство вече няколко пъти отпъжда избирателите от урните и това намалява общото доверие в политическите партии. И те, в тази трудна за тях ситуация, се опитват да запазят твърдите си ядра. Успешните кампании атакуват периферни избиратели, опитват се да привлекат нови избиратели, докато в момента, когато всичко се свива, се опитват да запазят твърдите си ядра. Затова в поведението на партиите има толкова много червени линии. Те са, за да запазят твърдите си ядра.“

Иван Костов коментира хипотезата за възможно правителство на т.нар. „хартиена коалиция“ (ГЕРБ, БСП и ДПС), независимо коя е политическата формация, спечелила вота на 2 април. „Ако това нещо се случи, те ще възобновят позициите си в много от ключовите институции в страната. Това обещава продължаващо дълбоко разделение в обществото, защото по ключовия въпрос – войната в Украйна – те са на различна позиция“.

Друг вариант е да се потърси голяма коалиция, „за която мнозина анализатори, приближени до ГЕРБ, подхвърлят в публичното пространство“.

По думите му правителство на малцинството, което да бъде гласувано от мнозинството в Народното събрание, може веднага да бъде разклатено, защото парламентът диктува поведението на правителството: „Едно мнозинство в Народното събрание срещу едно правителство на малцинството – ще го направи на нищо за един месец само“, подчерта Костов.

* узурпа̀тор: Лице, което незаконно заграбва власт или чужди пълномощия; Синоними: грабител, разбойник, похитител. (Речник на българския език, б. р.)

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук