Поставянето на таван на пенсиите в България е абсолютно несправедливо и дори противоконституционно. Това заяви в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ  бившият социален министър Иван Нейков

„Ние пращаме много шизофренни сигнали към обществото. От една страна- не работете в сивата икономика, плащайте си осигуровките, това ви осигурява добри старини и като дойдат старините- чакай, чакай, ти няма значение колко си внасял, ние решихме ето толкова ще взимаш като пенсия. И тогава ако им кажеш ама вие ми обещавахте нещо по-рано сега защо го променяте. Отговорът е- виж сега, така е положението, това е ситуацията.”

Не е въпрос нито на пари, нито на законодателен проблем

Според Нейков да се постави таван на пенсиите е  некоректно към хората и не е въпрос нито на пари, нито на законодателен проблем

„Това е абсолютно късогледа и бих казал дори сиромахомилска политика, защото много пъти може да се чуе довода, не може един да взима 300 лева, а друг да взима 2000 лева.Ами хубаво, дайте да направим всички да взимат по 2000 лева. Не, не могат всички да взимат всички 2000 лева, затова ще отрежем тавана на пенсиите, ще кажем толкова ще взимате без значение на колко сте се осигурявали.”

Няма  нито финансови, нито логични доводи да има таван на пенсиите в България, категоричен е Нейков.

„Как да мотивираш след това децата на този човек, на който си отрязал пенсията, как да ги мотивираш 40 години да правят колкото се може по-големи осигуровки, защото после ще вземат по-големи пенсии. На тях всеки ден пред очите им е баща им или майка им, които им казват на практика – няма смисъл да се осигурявате, просто , защото един ден някой там, където пише „Съединението прави силата” ще каже много са му толкова пари, дайте да му ги отрежем“.

Най-много пенсионери

В същото време въпреки че България от години се бори с демографската криза остава страната с най-много пенсионери на брой активно работещи.

„Тука сме не само за Оскар, но чудя се за какво повече, за Нобелова награда, която трябва да се даде на българското общество, защото в момента по официални данни работещите са около 3 милиона и 200 хиляди, а пенсионерите са около 2 милиона и 300 хиляди.Така, че вече сме съотношение спокойно може да се каже 3  към 2. Аз не знам друга държава в света, където съотношението да е станало такова. Дори и в онези държави, които в момента твърдят, че изпитват затруднения в демографския смисъл по отношение на работещите и пенсионерите там съотношението е 4 работещи и 1 пенсионер, дори и повече. Така,че от тази гледна точка България е в уникална ситуация в момента.

 

Цялото интервю с Иван Нейков четете по-късно на сайта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук