Красимир Вълчев
на снимката: Министърът на образованието Красимир Вълчев

Тестовете за националното външно оценяване след 4, 7 и 10 клас вече ще бъдат интегрирани.  Това са част от промените, които бяха обявени от просветния министър Красимир Вълчев. Чрез тях се дава възможност да се включат задачи от други учебни предмети.

Така учениците вече се явяват на комбиниран изпит по български с въпроси по обществени науки и на изпит по математика с природни науки. Новият формат ще влезе в сила от 2022-2023 година.

За природните науки ще бъдат предложено отпадане на понятия и излишна фактология.

„Ние правим крачки към въпросите да са по-малко ориентирани към заучаване, а повече към практически умения”, обясни Вълчев.

 

Предвижда се и увеличаване с половин час на  часовете по математика в 5 и 6 клас, както и тези по география в 6 клас.

Експертите искат още да се въведе нов предмет – Дигитални технологии и креативност, за учениците в 5,6 и 7 клас.

„Днешното поколение деца ще живеят в ера на професии, които ще изискват взаимодействие с изкуствен интелект и алгоритми“, мотивира промяната просветният министър.

 

Още догодина учебният предмет „Околен свят“ ще се нарича „Родинознание“ – няма да има нова програма, но ще акцентира на патриотичното възпитание.

За най-малките – от 1 до 3 клас  ще бъде въведена допълнителна седмица към учебната година. През нея ще се провеждат не само летни училища, но и дейности по интереси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!