Иван Велков
на снимката: Общинският съветник от "Зелените" Иван Велков

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг столичният общински съветник от „Зелените” Иван Велков коментира поредното обещание на кмета на София Йорданка Фандъкова, че общината ще предприеме действия за изоставените от повече от 10 години лифтове на Витоша. По негови думи има начини, чрез които местната власт да принуди собственика на съоръженията „Витоша ски” да се задейства по въпроса.

„Има начин, определено има начин – и чрез преговори, и чрез промяна на собствеността. Но не чрез национализация, както може би някой си представя или чрез изкупуване, а чрез преговори. Само преди година „Витоша ски” предложиха малко ехидно някой да купи обратно съоръженията чрез някаква публично обявена оферта. Това беше доста несериозно. Според мен един от моделите е публично-частно партньорство, в което Общината би могла да поеме част от субсидирането на точно този социалния, спортния, екологичния ефект – достътпъ от града чрез съответните въжени линии.”

Според Велков има надежда, че общината ще предприеме мерки, но проблем може да се окаже фактът, че на Витоша вече няма общинска собственост. Защитените територии в Природен парк Витоша са държавни и с тях се разпорежда министерският съвет. Затова съществува възможността на общинско ниво да бъде решено нещо, което в последствие да бъде отменено на ниво правителство.

Иван Велков бе категоричен, че собственикът на „Витоша ски” Цеко Минев няма интерес да има ски спортове на Витоша, защото има интерес да се развива ски бизнесът му в Банско, където е направил огромна инвестиция.

Цялото интервю с Иван Велков очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук