Симеоновски лифт
Снимка: Витоша ски/Фейсбук

След като стана ясно, че и последният работещ лифт на територията на Витоша – Симеоновският, спира да работи, Столичният общински съвет се събира на заседание, на което ще се изясни защо се стигна до тук.

Спирането на съоръжението доведе до размяна на остри нападки и обвинения между основните опоненти в градския парламент – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ-СС в навечерието на предсрочните парламентарни избори.

На свиканото днес от 10.00 часа извънредно заседание общинските съветници от ПП-ДБ-СС и кметът Васил Терзиев очакват да получат обяснения от двамата кметове преди него – Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова.

Именно в този период кабинковият лифт беше продаден на „Витоша ски“ за 8.3 млн. лв., припомня „Дневник“.

Миналата седмица фирмата, която го стопанисва съоръжението, се отказа да го поддържа заради липса на резервни части.

Така столицата остана без нито една въжена линия към планината, защото и Княжевският, и Драгалевският не работят.

От „Витоша ски“ призоваха общината да възложи изработването на специализиран подробен устройствен план, чрез който ще се позволи подмяната на Княжевския лифт.

„Не е рационално с ремонти да се поддържат отдавна амортизирани съоръжения, които при нужната нормативна среда, могат да бъдат заменени с най-модерните, които да се използват от софиянци и гостите на града. До този извод стигна и Столична община.

Да припомним, че с решение на Столичен общински съвет беше наета външна фирма, която да даде становище за едно от съоръженията. Платиха се 50 000 лв. от общинския бюджет и заключението е същото – трябва да се монтира ново съоръжение“, обясняват от компанията, която приватизира лифта през 2007 година.

Дали Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова ще дойдат на заседанието на СОС е съмнително. От партията на Борисов вече припомниха, че по време на продажбата, ГЕРБ не са имали общински съветници, а именно чрез тогавашния СОС е станала продажбата.

Йорданка Фандъкова и бившият председател на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ пък припомниха в различни интервюта, че в договора с частната компания има клаузи, които позволяват развалянето му и търсенето на неустойки.

Министерския съвет съобщи, че служебният премиер Димитър Главчев е разпоредил на ДАНС да направи проверка за спирането на съоръжението.

Веднага след това, на второ заседание ще обсъдят промените в движението в центъра на София, които предизвикаха протести.

Административният съд в София спря проекта, общината обжалва решението.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук