Десислава Иванчева
на снимката: Десислава Иванчева

Бившият кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева обвини кмета на София Йорданка Фандъкова, че си приписва заслуги на нейния екип за опазването на зеленината в квартала.

В сряда кметът се похвали, че три терена, предвидени за застрояване, остават зелени площи след тежки преговори.

Днес в профила си във „Фейсбук” Иванчева написа:

„Десислава Иванчева и Биляна Петрова настояваме кметът Фандъкова да представи документ с писмено заявено съгласие на собствениците на трите имота, за които твърди, че са се съгласили на преместване. Настояваме също г-жа Фандъкова да покаже своята заповед, с която твърди, че е формирала екип, начело с главния архитект Здравков, за разглеждане на „повече от 30 имота в Младост, предвидени за строителство“, както и да посочи конкретно кои са тези имоти. Настояваме кметът на София да се ангажира с конкретен срок за финализиране на процедурата по размяна на трите имота, за които твърди в своя пост във Фейсбук, че е постигнато съгласие“.


В писмо до медиите, Иванчева пише, че именно тя е работила по тези въпроси.

„Инициативата за преместването на конфликтни строежи от зелени площи между блоковете в свободни общински терени започва кметът на Район „Младост“ Десислава Иванчева още в началото на мандата ѝ в края на 2016 г. През месец декември 2017 г., след като настоящият противозаконно избран от СОС за и.д. кмет на „Младост“ Румен Русев, тогава зам.-кмет, не успява да се справи със задачата, Иванчева поставя начело на екипа за преместването зам.-кмета Биляна Петрова и главния архитект на района Стефан Стефанов. След наистина дълги и тежки преговори съгласие за преместване екипа на Иванчева постига не с трима, а с четиринайсет собственици и инвеститори – на два имота с обща площ от 12,395 дка и обща разгъната застроена площ от 38 095 кв.м.”, пише в писмото.

И добавя:

„При изготвяне на проектите се спазваше принципа на честност и справедливост към гражданите и инвеститорите – замяната да е равностойна, а не от типа „кон за кокошка“.  Разликата между заменяните частни и общински имоти беше под 3% (по-малко или повече), което е около 15-20 кв.м на парцел. Десислава Иванчева и Биляна Петрова настояваме кметът Фандъкова да представи документ с писмено заявено съгласие на собствениците на трите имота, за които твърди, че са се съгласили на преместване. Настояваме също г-жа Фандъкова да покаже своята заповед, с която твърди, че е формирала екип, начело с главния архитект Здравков, за разглеждане на „повече от 30 имота в Младост, предвидени за строителство”, както и да посочи конкретно кои са тези имоти. Настояваме кметът на София да се ангажира с конкретен срок за финализиране на процедурата по размяна на трите имота, за които твърди в своя пост във Фейсбук, че е постигнато съгласие.”

Все още няма коментар от самата Йорданка Фандъкова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!