Десислава Иванчева
на снимката: Десислава Иванчева

Бившият кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева покани посланика на САЩ Херо Мустафа да присъства на делото срещу нея, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров на 20 март в Апелативния специализиран наказателен съд.


Процесът на втора инстанция вече е към своя край.

В страницата си във „Фейсбук” Иванчева написа:

„Виждаме от медиите, че дамата е много дейна в българския светски, културен и социален живот. Ние ще я поканим на съдебното заседание на 20.03, на което ще бъдат заключителните пледоарии и ще се реши съдбата ни, лично да види какво става с правосъдието ни, как функционира то, как бива използвано като инструмент за терор срещу активните граждани. Да види шефа на съдия Миталов – „персона нон грата” за Америка – съдията по нашето дело. Да види как се осъждат хора без реални доказателства, само със скалъпени такива, показания и усещания на офшорен бизнесмен и близките му, пише Иванчева на страницата си във фейсбук.

Иванчева добавя, че се надява „поне от професионално любопитство“ посланик Мустафа да уважи поканата.

Съдия по делото срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров на втора инстанция е председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев.

На първа инстанция бившият кмет на „Младост” получи 20 години по обвинението за искане на подкуп. Заместничката й получи 15 години, а Дюлгеров – 12.

Припомняме, че САЩ наложиха забрана за влизане в страната на съдията, който в края на миналата година разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия, за да получи награда от президента Путин, при положение, че има забрана за напускането на България.

От Държавния департамент съобщиха, че има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България. На 10 февруари, американският посланик у нас Херо Мустафа съобщи, че името на Миталов е първото, но не и последното и ще има още лица, които ще получат забрана за влизане на територията на Щатите заради корупционни действия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!