Христо Иванов

В отговор на нападките на председателя на „Възраждане” днес, че френското предложение за премахване на българското вето от РСМ не защитава българския национален интерес, председателят на „Демократична България” Христо Иванов заяви, че реакциите във Скопие показват, че то защитава нашите искания, а не македонските.

„Чуйте какво говорят в Скопие – това ви говори до каква степен френското предложение за Северна Македония защитава нашия национален интерес. Премиерът на Македония обяви, че е неприемливо.”

България не вдига ветото, а подсилва силата на своето вето, смята също така Иванов. Освен това той обясни, че няма по-голям инструмент за трансформация от предприсъединителния процес.

„Оттук нататък, във всеки момент, в който Северна Македония не изпълнява своите задължения и ги нарушава – вече като кандидат-член на ЕС – силата на тези изисквания ще се налага от цялото европейско семейство, не само от България. Ако не променят конституцията си, няма да видят преговори. Това еднозначно се разбира от френското предложение“, заяви Христо Иванов.

Според председателя на ДБ и трите предложения на трите партии могат да бъдат приети. Френското предложение е добро и това беше заявено и от външния министър, и от президента Радев, и от експертите.

Той отговори и на нападките на националистическата партия, че решението се взима от днес за утре.

„Всеки, който е наблюдавал изработването на такива решения знае, че това става бавно, а след това процесът на гласуване е бърз. Пропуснахме възможността да водим дебат. Занимавахме се с конспиративни теории и се нападахме помежду си, което беше недостойно. Но ние нямаме време да не бързаме, защото политическият прозорец ще се затвори. Всеки, който се противопостави сега пропуска възможността ние да получим висока стенен на гаранции.”

„Когато става дума за такива важни национални теми считам за най-нормално професионално да работим заедно, независимо от всички други политически разделения“, заяви той.

По думите му това не означава, че съответните политически групи са част от „някакви коалиции“, а че си вършат работата, за която им се „плаща от суверена“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук