Володимир Зеленски

Украинският президент заяви, че даването на Украйна статут на страна-кандидат за членство в Европейския съюз е „най-голямата стъпка към укрепването на Европа, която можеше да бъде направена точно сега, в наше време, и когато руската война изпробва способността ни да запазим свободата и единството“. САЩ помага с допълнителни оръжия на Украйна, в размер на 450 милиона лева. Продължават руските опити за контрол над Донбас.

Зеленски: Можем да победим врага, да възстановим Украйна, да се присъединим към ЕС

Президентът Володимир Зеленски каза, че даването на Украйна статут на страна-кандидат за членство в Европейския съюз е голяма стъпка към укрепването на Европа в момент, когато Русия изпробва свободата и единството на съюза.

Зеленски каза пред лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък, че решението им да приемат кандидатурата на Киев е сред най-важните за Украйна, откакто се е откъснала от Съветския съюз преди 31 години.

„Но това решение не се взема само в полза на Украйна. Това е най-голямата стъпка към укрепването на Европа, която можеше да бъде направена точно сега, в наше време, и когато руската война изпробва способността ни да запазим свободата и единството“ той каза.

Молдова също стана официален кандидат за членство в ЕС, което сигнализира за намерението на блока да достигне дълбоко в бившия Съветски съюз.

Зеленски обеща да не почива, докато не бъде осигурено поражението на Русия и пълноправното членство на Украйна в ЕС.

„Можем да победим врага, да възстановим Украйна, да се присъединим към ЕС и след това да си починем“, каза той.

Ходът на Украйна и Молдова да се присъединят към ЕС върви заедно с молбите на Швеция и Финландия за влизане в НАТО след руската инвазия – индикации, че военните действия на Кремъл са се отразили на геополитическата.

Продължават руските опити за контрол над Донбас

Руските нападения за получаване на контрол над Донбас, индустриалното сърце на Украйна, продължават, тъй като Москва се стреми да го свърже с вече окупирания Крим, съобщи генералният щаб на Украйна. Москва анексира Крим от Украйна през 2014 година.

Руските сили обстрелваха цивилна инфраструктура в няколко населени места, съобщи генералният щаб на Украйна. Москва отрича, че е насочена към цивилни, но Киев и Западът обвиниха руските сили във военни престъпления срещу цивилни.

Основната цел за руските сили бяха градовете-побратими Северодонецк и Лисичанск, които се намират на противоположните брегове на река Сиверски Донец в провинция Луганск.

Някои от най-тежките сражения от цялото руско нашествие се водят в Северодонецк, където от месец текат битки улица по улица, като Русия бавно завзема позиции.

Украинските войски ще „трябва да бъдат изтеглени“ от Северодонецк, каза областният управител Сергей Гайдай днес.

Русия започна обстрел от танкове, минохвъргачки, артилерия и реактивни самолети близо до Лисичанск и Северодонецк, както и близо до Бела гора, Вовчояривка, Спирни и Берестово, съобщи генералният щаб.

Руските сили блокираха украинските морски комуникации в северозападната част на Черно море и се стремяха да възобновят настъплението в района на Николавив, добави генералният щаб.

Като речно пристанище и център за корабостроене в непосредствена близост до Черно море, Николаев е бастион срещу руските усилия пробият към главния пристанищен град на Украйна Одеса.

Зеленски призова съюзниците на Украйна да ускорят доставките на тежки оръжия.

Украинският министър на отбраната каза, че многократните ракетни системи HIMARS са пристигнали от Съединените щати.

САЩ ще предостави допълнително 450 милиона долара на Украйна

Съединените американски щати ще предоставят допълнителна помощ от 450 милиона долара за сигурност на Украйна, включително повече ракетни системи с голям обсег, заявиха американски служители в четвъртък.

В изявление Пентагонът заяви, че пакетът ще бъде оценен на до 450 милиона долара и ще включва четири допълнителни високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), 18 крайбрежни и речни патрулни лодки и хиляди боеприпаси.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук