Ивайло Иванов
на снимката: управителят на НОИ Ивайло Иванов

Пенсиите на около 260 000 работещи пенсионери се преизчисляват автоматично. Това каза в интервю за „24 часа” управителят на НОИ Ивайло Иванов.

„Тази мярка бе приета със Закона за извънредното положение и касае личните трудови пенсии на около 260 000 работещи пенсионери, като преизчисляването се извършва само с осигурителен стаж, придобит след пенсионирането, съответно – след последното преизчисляване на пенсията. Това преизчисляване обхваща лицата, които имат придобит осигурителен стаж през 2019 г., но не са подавали заявление през същата година, както и до въвеждането на извънредното положение на 13 март, за преизчисляване на пенсиите им с осигурителен стаж и/или осигурителен доход”, обясни още Иванов.

Той каза, че за всеки един пенсионер от тези 260 000, НОИ прави отделна проверка на осигурителните документи.

„Конкретният пенсионер може да има еднодневен трудов договор, но случаят му следва да бъде изяснен и затова говоря за екстремна натовареност на служителите. С моя заповед от 24 март 2020 г. бе преустановен приемът на хартиен носител на заявления за преизчисляване на лични пенсии – подчертавам, свързани с трудова дейност с придобит след пенсионирането осигурителен стаж и/или осигурителен доход. Това решение наистина предотврати струпванията на голяма част от клиентите на института, каквито са работещите пенсионери, но може да бъде разглеждано като част от общия пакет действия, които НОИ предприе в пандемични условия. Още преди обявяването на извънредното положение лицата бяха приканени да ограничат физическите си посещения в офисите на института и да ползват електронните услуги.”

Между 270 -320  млн. лева на месец ще струва преизчисляването на пенсиите с доход от 2019 г., обясни още управителят на НОИ.

В пенсионната система няма такива резерви. В условия на икономически спад възможностите за допълнително увеличение на разходите за пенсии, при това в такива мащаби, са изключително ограничени. За осигурителните системи, изградени на солидарен принцип, спадът в икономиката означава по-малко приходи от осигурителни вноски и в общия случай – повече разходи за обезщетения, особено за безработица”, добави Иванов.

Той увери, че въпреки коронакризата, в бюджета за 2020г. са осигурени средства за увеличение с 6,7% на пенсиите, отпуснати до края на миналата година, считано от 1 юли т.г.

Осигурени са и средства за увеличение на минималната пенсия от 219,43 лв. до 250 лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!