Г-7

Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел предупреди президентът на САЩ Доналд Тръмп, че няма правомощията да променя формата на срещата на върха на Г-7, след като американският лидер заяви, че иска да покани още няколко държави, включително Русия.

Руската Федерация беше изключена от клуба на водещите индустриални държави в света през 2014 г., след като анексира Крим от Украйна, но Тръмп заяви, че настоящите правила са остарели.

Лидерите на групата на седемте – САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония – бяха предвидени да се срещнат на видеоконференция този месец, но Тръмп каза в събота, че планира да проведе лична среща на върха по-късно, вероятно през септември.

Определяйки настоящата група от държави като „много остаряла“, американският лидер също заяви, че планира да покани други страни, включително Русия, да се присъединят към срещата.

Но върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че Русия не е променила политическия си курс от 2014 г. насам и не трябва да бъде приемана отново.

По-късно индийското правителство заяви, че Тръмп е поканил и премиера Нарендра Моди да присъства на срещата на върха на Г-7.

Тръмп и Моди разговаряха по телефона във вторник, а американският президент „изрази желанието си да разшири обхвата на групиата извън съществуващото членство, за да включи и други важни страни, включително Индия“, се казва в изявление на кабинета в Делхи.

Моди похвали Тръмп „за неговия креативен и далновиден подход, признавайки факта, че такъв разширен форум ще бъде в съответствие с нововъзникващите реалности в света след пандемията от COVID-19“, се добавя в изявлението.

Канадският премиер Джъстин Трюдо отхвърли идеята Владимир Путин да бъде поканен за участие във форума, позовавайки се на „продължаващото му неуважение към международните правила и норми“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук