Ивайло Калфин
На снимката: Ивайло Калфин

„Решението на Нидерландия за Шенген не е справедливо и аргументирано, то е обидно“. Това каза бившият вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин. Според него единственият начин да отговорим е като по важна тема за Амстердам предприемем реципрочни действия.

По думите му България отдавна е изпълнила всички критерии за влизане в Шенген, а Европейската комисия не веднъж е казвала, че страната ни е готова да се присъедини към пространството.

„В Шенген винаги се е влизало с технически изисквания, които след като се изпълнят от дадената страна, тя влиза автоматично в пространството“, припомни Ивайло Калфин. Но процедурата изисква единодушието на всички страни членки, като Калфин изтъкна, че Нидерландия редовно блокира присъединяването ни.

Калфин даде пример с темата за командированите работници, която е била много важна за Нидерландия, като в случая страната ни е проявила разбиране и е потърсила вариант, който да устройва всички.

По думите му подобно поведение не помага на европейската интеграция, въпреки че огромната част от страните членки са на мнение, че България е готова.

На 23 ноември Европейската комисия за пореден път потвърди, че България изпълнява всички необходими критерии и е готова да се присъедини към Шенген.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук