Дмитро Кулеба
На снимката: Mинистърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба

Министърът на външните работи на Украйна обвини Русия, че стои зад серия от повече от десет писма, съдържащи експлозиви или части от животни, които са били изпратени на украински дипломати по целия свят.

„Тази кампания има за цел да посее страх“, заяви Дмитрий Кулеба пред Матю Чанс от CNN в интервю в Киев, проведено в петък.

На въпроса кой според него стои зад писмата, Кулеба заяви пред CNN: „Изкушавам се да кажа, да посоча веднага Русия, защото преди всичко трябва да се отговори на въпроса кой има полза“.

„Може би този терористичен отговор е руският отговор на дипломатическия ужас, който създадохме за Русия на международната арена, и така те се опитват да отвърнат на удара, докато губят една след друга истинските дипломатически битки“.

Той заяви, че според него Русия е или пряко отговорна, или някой, „който симпатизира на руската кауза и се опитва да разпространява страх“.

„Заключението ще бъде направено от разследващите, но според мен тези две версии имат най-голям смисъл“.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова изпрати на CNN коментар от една дума в отговор на твърдението на Кулеба: „Психопат“.

Имало е 17 случая на получаване на писма-бомби, фалшиви писма-бомби или писма, съдържащи части от животни, като например очи на крави и прасета, добави Кулеба.

На CNN беше показано изображение на едно от писмата, съдържащо според официални лица очна ябълка на прасе в подплатен плик.

„Всичко започна с експлозия в посолството на Украйна в Испания“, каза Кулеба. „Но това, което последва след тази експлозия, беше по-странно и дори бих казал, че е болно“.

Кулеба имаше предвид експлозията, която се случи в сряда в посолството на Украйна в Мадрид и рани един украински служител, който обработваше писмо, адресирано до посланика на страната в Испания. Испанските власти съобщиха в четвъртък, че миналата седмица писмо-бомба е било изпратено и до министър-председателя на страната, а друго – до посолството на САЩ.

Посолствата на Киев в Унгария, Нидерландия, Полша, Хърватия, Италия, Австрия, както и генералните консулства в Неапол и Краков също са получили подозрителни пакети, заяви в петък във Facebook Олег Николенко, говорител на Министерството на външните работи на Украйна. Вижте повече.

Пакетите са били „напоени с течност с характерен цвят и са имали съответната миризма“, каза той. „Проучваме значението на това съобщение“.

Украйна постави всички свои задгранични дипломатически представителства под засилена охрана след множеството подозрителни писма.

Украинското консулство в Бърно, град в югоизточната част на Чешката република, беше евакуирано за кратко в петък, след като получи подозрителен пакет, съдържащ животинска тъкан, добави чешката полиция в Twitter в петък.

„Кой има полза?

По-рано Кулеба призова чуждите правителства да гарантират максимална защита на украинските дипломатически институции в съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

В допълнение към подозрителните пакети Николенко заяви, че входът на резиденцията на посланика във Ватикана е бил вандализиран, а украинското посолство в Казахстан е получило съобщение за бомбена заплаха, което по-късно не се е потвърдило.

Николенко заяви също, че украинското посолство в САЩ е получило писмо с фотокопие на критична статия за Украйна. Повечето от пликовете са били изпратени от Европа, добави той.

Чешката полиция съобщи в Туитър, че консулството в Бърно и непосредствената му околност, включително детска градина, са били евакуирани в петък. След като разследва пакета, полицията заяви, че той не съдържа експлозиви, и добави, че не разполага с информация, която да сочи, че хората в консулството или в близост до него са в опасност.

„Първоначалният анализ сочи, че пакетът е съдържал животинска тъкан. Подробен анализ на ще бъде извършен в лабораториите сега“, съобщи полицията в Twitter.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук