Ивайло Мирчев е икономист и собственик на две български IT компании. Той е член на Изпълнителния съвет на “Да, България!” и депутат в 45-ото народно събрание. Той е един от създателите на платформата за честни избори “Ти броиш”. През 2015 г. се включва в инициативния комитет “Гласувай без граници“, който провежда независима кампания в подкрепа на възможността за електронно гласуване.

Вече има данни от няколко социологически агенции за резултата на „Демократична България“. Какви са вашите очаквания?

Ние провеждаме много силна кампания и постоянно сме на терен. Наша основна цел ще бъде да се борим за подкрепата на хората, без да искам това да звучи политически шаблонно. Считам, че „Демократична България“ показа устойчивост, показа принципно поведение в НС през 2021 г. Хората могат да ни се доверят. Ако искаме стабилно управление, няма спор, че разумът е ДБ, няма време за експерименти.

Подхождаме консервативно, защото смятаме, че не е време за експерименти. На страната й трябва истинска стабилност. Трябва й спокойно управление в доста турболентните икономически и здравни времена, през които преминаваме. ДБ е гарант за точно това управление, от което имаме нужда.

В следващия парламент ще можете ли да преодолеете предварителните нагласи и да не направите правителство с БСП?

Нека първо изчакаме и видим резултатите от вота и след това да коментираме възможностите за партньорства, каквито и да са те в следващия парламент. Трябва да е ясно това, което сме заявили –  ДБ е гарантът, че ГЕРБ и ДПС ще бъдат държави извън властта. Това е нашето твърдо убеждение и принцип, който спазваме. Трябва да видим кои политически сили ще получат подкрепа за НС, за да преценим какви са възможностите за съставяне на правителство.

„Демократична България“ има ясно коалиционно споразумение, в което е записано, че ДБ не може да подкрепи мандат на БСП. От тук нататък влизаме в територията на политическите анализатори, което е безсмислено по време на кампания. Сега е по-добре всеки да се бори за избирателите, за техния вот и доверия, а след изборите да правим анализи.

Защо двадесет години след СДС у нас не може да се създаде голяма демократична и проевропейска партия? Имаме партии с такъв профил, но те не са достатъчно големи, нито достатъчно добре представени.

Защото все още не сме излезли от прехода. Защото самото СДС и съдбата му разочарова изключително много хора, които не вярват, че е възможно, след провала на тази партия, на която дадоха надеждите си в началото на 90-те, да бъде формирана голяма и мощна партия с проевропейска насоченост. Хубаво е, че все пак българите са про ЕС и НАТО, за да може поне в обществен план да не правим завои към Евразия. Ние се борим за това „Демократична България“ да се превърне в този политически субект и вярваме, че ще го постигнем.

Добре, но все пак последните 10 години ДБ не можа да се превърне в тази демократична партия и винаги достига до границата от 10%. Какво не ви достига?

Създадохме „Демократична България“ 2018 г. Наясно съм, че според много хора това е поредното превъплащение на „Синята коалиция“ и „Реформаторския блок, но това не е така. Единственият, който е имал общо с предната коалиция, е ДСБ. Нито „Зелено движение“ са били с тях, нито „Да, България“, която е фундаментът на „Демократична България“, така че спокойно може да кажем, че общността е същата, но политическото представителство и подход са доста по-различни. Затова мислим, че можем да се разширим доста над това, което вече постигнахме. Между другото последният ни резултат на изборите е рекорден за последните 20 години и се надяваме да продължим в същия дух.

Смятате ли, че демократичната общност у нас е достатъчно обединена?

В ДБ практически демократичната общност е обединена. В нея са „Да, България“, „Демократи за силна България“ и „Зелено движение“. Няма някакви десни субекти със съществен електорален потенциал извън „Демократична България“. Просто такива няма. ДБ е полето в център-дясно, което представлява тази общност на разумните хора в обществото ни. Ако кажем, че дясното пространство е раздробено, то нека да кажем и кои са другите политически сили в дясното пространство, които са част от това раздробяване, защото аз такива не виждам. Ако това са д-р Москов с Ненчев от БЗНС – това не е сериозно.

Още не сме минали прехода. След 45 комунистическа власт партиите все още нямат фундамент, на база на които да съществуват. Тези политически турболенции са нормални. А ние вече трета година се опитваме да направим нещо, което да устои на тях и да се превърне в голяма проевропейска сила. Надявам се ДБ да е този субект.

Как ще коментирате решението на КС за гражданството на Кирил Петков?

Не мисля, че е проява на добър вкус политици да коментира Конституционния съд. Решенията на КС просто се изпълняват. И трябва политиците да имат респект към тази институция. От тази гледна точка не е добре и аз да го коментирам, но трябва да спомена, че ДБ още преди години имаше предложение двойното гражданство да отпадне в случаи като този на Кирил Петков. Това е доста остаряло разбиране. Има много българи, които са в чужбина и които трябва да се върнат в България и да участват в управлението на страната. Те трябва да подпомогнат модернизирането на страната и не звучи добре да ги спираме по този начин с изискването за двойно гражданство. Законите обаче трябва да се спазват и ние като  депутати и министри сме се клели в тях и трябва да ги спазваме.

А какво е виждането ви за партията на Кирил Петков „Продължаваме промяната“? Ще бъдат ли те ваши партньори или по-скоро вие ще сте техни ментори?

Надяваме се те да бъдат наши партньори в следващо НС. Ние им бяхме предложили да се присъединят към нашите листи, защото социологията тогава показваше, че ДБ ще бъде първа политическа сила, ако Кирил и Асен са част от нашите листи. Те обаче не пожелаха. Желая им успех и се надявам в следващо Народно събрание да са наши партньори, с който заедно да направим силно управление.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук