„Със задължителната процедура по Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) искаме да подсилим превантивния контрол, да може да се прави детайлен анализ в ранна фаза, да се предприемат мерки със залагане на изискване за най-модерни технологии, за информираност на обществеността“. Това уточни пред БНР Ивелина Василева, депутат от ГЕРБ, председател на комисията по екология в парламента и бивш екоминистър, по повод внесените промени в закона. Тяхната цел е спирането на нерегламентираното изгаряне на отпадъци, тъй като така ще се утежни режимът по издаването на разрешения за инсталации за изгаряне на отпадъци.

В интервю по-рано през деня за Нова Ивелина Василевса посочи, че контролът е ключов в сектора на третирането на отпадъци, но той е бил отслабен през последните години.

Средно около 28% от отпадъците в Европа се изгарят, това посочи Василева. В държави като Швеция и Финландия се горят над 50% от отпадъците, докато в България се изгарят около 3,5%.

В предаването „Неделя 150“ Ивелина Василева подчерта, че четирите инсталации в България, които имат разрешителни за изгаряне на боклук са три циментови завода и ТЕЦ – Сливен:

„Когато се извършва внос на отпадък с цел оползотворяване чрез изгаряне, получателят изрично трябва да посочи в коя инсталация и кога това ще се случи. Ако все още тече процедура по ОВОС, то няма как получателят да посочи съответната инсталация“.

Ивелина Василева поясни, че е заложена задължителна оценка по ОВОС и за т.нар. „експериментално изгаряне“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!