хората, парите

Не е изненадващо, че страната с най-много милиардери в света е САЩ. Второто място пък се държи от Китай. В Европа първото място се дели между Германия и Великобритания със 120 милиардери всеки, а второто място се присъжда на Русия с 88 милиардери. Славянски страни се опитват да не изостават в тази класация и през 2016г. списание Forbes включи в списъка на топ 100 най-богатите хора в света чешки представител.
Разгледайте списъка на Slavorum, който показва първия и втория най-богат човек от всяка славянска страна:

1. Русия

Русия има 88 милиардери, като най-богатият сред тях е Леонид Михелсон. Руски бизнесмен, изпълнителен директор, председател и основен акционер в руската газова компания Novatek. Той притежава богатсво на нетна стойност от 18,4 милиарда долара. Подгласник в Русия е Михаил Маратович Фридман, руски предприемач, ръководител на бизнес и филантроп, с нетна стойност на авоарите му от 16,1 милиарда долара.

Източник: Forbes

2. Полша

Доминика и Себастиан Кулчик делят богатството, оставено им от баща им Ян, основател и собственик на Kulczyk Holding и Kulczyk Investments. Богатството им се оценява на 3,6 милиарда долара. Полският бизнесмен Зигмунт Солорц-Чак е вторият най-богат човек в Полша с нетна стойност на състоянието му  от 2,6 милиарда долара.

Източник: Forbes

3. Чехия

Петр Келнер е чешки бизнесмен и съосновател на групата PPF с нетна стойност, оценена на 7,6 милиарда долара. Подгласник е Андрей Бабиш, чешки политик, предприемач и бизнесмен от словашки произход с нетна стойност на богатсвото му от 1 милиард долара.

Източник: Forbes

4. Словакия

След Андрей Бабиш, най-богатият словак, живеещ в Чехия, Иван Чренко, основателят на компанията за развитие на имоти HB Reavis, е най-богатият човек в Словакия с нетна стойност на притежанията му от 1 милиард долара. Той е следван от Ярослав Хащак с нетна стойност на богатсвото му от 650 милиона долара.

Източник: Forbes / topky.sk

5. Сърбия

С най-богатия сърбин Филип Цептер (роден Милан Янкович, основател на Zepter International), който не пребивава в Сърбия с нетна стойност на богатсвото му  от 5 милиарда долара, най-богатите хора в Сърбия са Миодраг Костич, сръбски бизнесмен от черногорски произход и собственик на MK Group с нетна стойност на авоарите му от 540 милиона долара и Мирослав Мишкович (първият човек, пребиваващ в Сърбия, който влезе в списъка на милиардерите на Forbes през 2007 г.), с нетна стойност 520 милиона долара.

Източник: Forbes

6. Словения

Иза и Само Логин, двойка от Словения, които забогатяха от бизнеса с приложения за смартфони (създатели на Talking Tom Cat) имат нетна стойност на богатсвото си от около 700 милиона долара, докато Джок Печечник, собственикът на Интерблок, е на второ място с 266 милиона долара.

Източник: Forbes / finance.si

7. Хърватия

Най-богатите хървати са хърватско-чилийското семейство Lukšić с 15 милиарда долара и австрийско-хърватският собственик на Red Bull Дитрих Матешич с 10,8 милиарда долара; най-богатите хървати, пребиваващи в Хърватия, са Ивица Тодорич, председател на Agrokor с богатство от 449 милиона долара, следван от Емил Тедески, собственик на Atlantic Group с 208 милиона долара.

Източник: Forbes

8. Македония

Йордан Камчев, собственик на компанията „Орка холдинг“, е най-богатият македонец с богатство от 238 милиона долара, докато вторият най-богат човек е Минко Йорданов, собственик на Макстил с нетна стойност 234 милиона долара. Най-богатият македонец, който обаче живее извън Македония, е Майк Илич, основател на международния франчайз за бързо хранене Little Caesars Pizza и собственик на Детройт Red Wings от Националната хокейна лига. Нетната стойност на богатсвото му е 6,1 милиарда долара.

Източник: Forbes / nezavis.mk / balkon3.com

9. Босна и Херцеговина

Най-богатите хора в Босна и Херцеговина са братята Кенан и Дамир Хастор, които наследиха Prevent и ASA Group от баща си Ниджаз с нетна стойност на притежанията си  от 412 милиона долара. Те са следвани от Изудин Ахметич от HIFA Group с 364 милиона долара.

Източник: Forbes / vecernji.ba

10. Черна гора

Таксин Шинавата, бившият премиер на Тайланд, е най-богатият гражданин на Черна гора с нетна стойност на богатството му от 1,61 милиарда долара. Вторият най-богат вероятно би било семейство Джуканович с нетна стойност на богатството на Мило Джуканович около 12 милиона долара и на брат му Ако 167 милиона долара според Международния консорциум от разследващи журналисти, точността на числата обаче не е гарантирана, тъй като няма официални данни.

Източник: Международният консорциум от разследващи журналисти / monitor.co.me

11. Беларус

Най-богатите хора в Беларус са Владимир Пефтиев, председател на Управителния съвет „Белтехекспорт” с нетна стойност от 1 милиард долара, следван от Виталий Арбузов, председател на Съвета на директорите за FENOX с нетна стойност на богатството от 200 милиона долара.

Източник: delo.ua

12. Украйна

Най-богатият човек в Украйна е Ринат Ахметов с нетна стойност на богатството от 6,5 милиарда долара. Ахметов е основател и президент на System Capital Management (SCM). Вторият милиардер в списъка е Игор Коломойский, водещ партньор на Приват Груп с 1,38 милиарда долара.

Източник: Forbes

13. България

Според годишна класация, напаравена от полското списание Wprost, най-богатият българин е бизнесменът Васил Божков с предполагаема нетна стойност на богатството му от 1,3 милиарда долара, следван от Христо Ковачки, бизнесмен и предприемач с нетна стойност на притежанията му от 700 милиона долара. Най-богатият българин, който не пребивава в България, е Игнат Канев, жител на Канада, с 1,2 милиарда долара.

Източник: WPROST.pl

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!