Ивет Стайкова Снимка: Булфото архив
Ивет Стайкова Снимка: Булфото архив

19-годишната Ивет Стайкова, която уби брутално баба си – актрисата Виолета Донева, е създала невиждана суматоха в софийския арест на бул. „Г. М. Димитров“.

Девойката, която бе обвинена, че с особена жестокост и по мъчителен начин е умъртвила 81-годишната си баба, буйствала и тормозела служителите на следствения затвор. В него тя прекара близо седем месеца, след което беше преместена в Сливенския. Времето на „Г. М. Димитров“ се оказва кошмар не само за ръководството, но и за останалите арестантки, защото Ивет няколко пъти грубо е нарушавала правилниците за поведение, пише „24 часа“.

Два пъти е нападала други затворнички. Обиждала ги, заяждала се с тях и ги удряла. Не е ясно дали е била провокирана, но същата агресия проявявала и към служителите. Скачала на бой с юмруци и ритници срещу надзирателите. Веднъж им налетяла по време на обяд, когато им раздавали храна. Стайкова категорично отказала да се прибере в килията си въпреки молбата на дежурния. Дори му посегнала, когато той тръгнал към нея. Неконтролируемо размахвала ръце и крака. Наложило се да ѝ бъдат сложени белезници, тъй като била опасна за себе си и за околните.

Най-шокиращото е, че по време на престоя ѝ в софийския арест Ивет е местена в различни килии. Причината била, че тя е запалила едната от тях с дрехите и книгите, които баща ѝ Иво Стайков ѝ носел, когато я посещавал. Случката е от 18 ноември, когато към 15,30 ч. на третия етаж бил забелязан дим, излизащ от арестно помещение №14. В него лежала Ивет. След като отворили килията, надзирателите видели, че тя е запалила бельото и одеялата си.

Пожарът бил изгасен, а девойката била прегледана от лекар на Медицинския център на ареста. Той констатирал, че тя няма никакви увреждания или наранявания. Пред ръководството на ареста Стайкова отказала да даде обяснения за действията си.

Така 7-месечният ѝ престой в следствената килия, преди да я транспортират до затвора в Сливен, се превръща в ад за всички. Наложило се на Ивет да ѝ бъде назначена денонощна охрана, която да я наблюдава, за да не предизвика още по-голям пожар, който да обхване цялата сграда.

Агресивното поведение на момичето не е изненада за никого. В съда вече стана ясно, че поради наркозависимостта си тя е удряла дори майка си. Нападнала и приятеля си Виктор Лозанов, с когото живеела, въпреки че пред магистратите той обясни: „Не знам дали ме е ръгала с нож – спях и тя ме събуди, за да ми каже, че кървя“. Неведнъж заради различни инциденти била задържана от полицията в София и в провинцията. Последният път бил на 20 октомври 2022 г. – два дни преди да убие Виолета Донева.

Сигналът за агресията този път постъпил в участъка в град Белово. Там пристига жена на име Лидия Тасева, която споделила, че непознато за нея момиче с черно яке и червена коса я е нападнало без причина. Опитало да я удари с ръка в лицето, но не успяло. То „скочило и на учителка от Основното училище, която вървяла заедно с целия си клас в посока паметника „Александър Чапай“. Инспектор от управлението в Белово мигновено се заел с установяването на самоличността й. Открили я в заведение близо до жп гарата. Поискали й документи, но тя им казала, че не носи. Допълнила само, че се казва Ивет. Според униформените Стайкова била дрогирана, защото се държала „неадекватно и дръпнато“. Зениците на очите ѝ били разширени. Обяснили ѝ, че трябва да се качи в патрулката, за да бъде откарана до участъка, където ще ѝ направят справка.

В този момент Ивет получила пристъп. Ударила единия от полицаите в лицето – в долната устна. Започнала да замахва с крака и ръце. Наложило се да я повалят на земята, за да ѝ сложат белезници. Откарали я в участъка, където на затворени врати с нея разговаряла инспекторка от Детска педагогическа стая. Момичето не споделило защо е удряло безпричинно хора в града.

В един момент служителите на районното чули викове. Отворили вратата на стаята и видели, че задържаната посяга на колежката им. Опитали отново да сложат белезници на Ивет, но тя буйствала. За пореден път ударила с крак инспекторката, която я разпитвала. Това наложило да ѝ поставят белезници и на краката. Ритник получил и шофьорът на линейката, докато я качвал в нея, тъй като трябвало да бъде откарана във Филиала за спешна медицинска помощ. Властите провели разговор с майка ѝ Цветелина.

„Дъщеря ми е настанявана в психиатрична клиника и преди, доста пъти е пребивала и мен“, обяснила им тя.

По-задълбочена проверка показала, че Стайкова наистина е лекувана. За първи път тя е хоспитализирана на 29 юли 2022 г. Поводът да постъпи там са съобщения, които изпращала чрез мобилното приложение вайбър на баща си. В тях говорела за самоубийство. Иво Стайков получавал и снимки на релси на жп гарата. Така Ивет била приета в психиатрията веднага. Медицинският екип там установил, че има травми от падания от височини – фрактури на таза.

Какво показва тройната комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза на Ивет? В нея е отбелязано, че тя е била умно дете, но е израснала в конфликтна семейна среда при условия на фрустрация (емоционално състояние на човек, излъган в своите очаквания и/или лишен от възможността да постигне силно желана цел – бел.ред.) и депривация (състояние на лишеност от определена човешка необходимост или жизненоважно благо – бел.ред.).

Специалистите допълват, че Стайкова е имала свръхпротективна майка и авторитарен баща. Промените в поведението ѝ са настъпили на 14-годишна възраст, когато започнала да употребява канабис и ксанакс. Родителите опитали да я откажат, като я изпратили при баба ѝ и дядо ѝ, но това не дало резултат.

На 15 г. години майка ѝ и баща ѝ се разделили. Продали апартамента си в София. Иво Стайков заминал за провинцията, където живее до днес. Ивет не го последвала и останала при майка си, но постоянно изисквала от нея да разполага със сериозни финансови средства. Тогава пропушила амфетамини на стъкло и се сприятелила с наркозависими. Редовно употребявала метамфетамини, епизодично приемала кокаин и LSD.

Проявявала автоагресия – нанасяла си повърхностни порезни рани в областта на предмишницата. С юмруци удряла майка си Цветелина. Впоследствие жената заминала да живее в Плевен заедно със сегашния си приятел. Ивет пожелала да остане в София. Взела си квартира сама, когато била на 15 години.

Така се стига до трагедията, когато тя убива баба си Виолета Донева. Днес Ивет е в Сливенския затвор, спи спокойно, не сънува кошмари, храни се добре и дори е напълняла, разкрива „24 часа – 168 истории“. Единствено имала претенции към парите, които майка ѝ пращала – казвала, че не ѝ стигат. Основното желание зад решетките било Цветелина да й дава с 400 лв. повече. С тях щяла да си купува женски принадлежности, сред които боя за коса.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук