Тодор Тагарев
На снимката: Тодор Тагарев

В плановете на правителството е да бъдат закупени бойни дронове – както за разузнавателни, така и за ударни цели. За „Страйкър“-ите имаме пълна подкрепа от широката не-коалиция. Те не са против превъоръжаването на армията. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Той подчерта, че нуждата от инвестиции е огромна, тъй като за последните 35 години Българската армия не е получавала нова бойна техника. По отношение на машините „Страйкър“ министърът подчерта, че те са изключително модерни и всеки един лев, даден за тях, си заслужава.

Кабинетът има ясна политика за изграждане на отбранителните ни способности, което изисква 2% от БВП. За 2024 г. ще разполагаме с 800 млн. лева повече за отбрана, отколкото през 2023 г., отбеляза министър Тагарев.

Относно включването на България в съвместната инициатива за закупуване на наземни системи за противовъздушна и противоракетна отбрана военният министър разясни, че по този начин ще се постигне по-добър мащаб на покритие, а и цената за придобиването на такива системи ще излезе по-изгодно.

Тагарев посочи, че България продължава да оказва военна подкрепа на Украйна във войната ѝ с Русия. По думите му в София и Варна има над трийсетина украински военнослужещи, които преминават обучение за бойни санитари.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук