Иво Христов
На снимката: Иво Христов, бивш началник на кабинета на президента Румен Радев и настоящ евродепутат

В коментар към общата позиция на българските социалисти в ЕП, която публикувам по-долу, бих искал да добавя едно разяснение.

В последните дни много бе сторено от управляващата партия и нейните официални и задкулисни съюзници, за да бъде изместен фокусът от безпощадната оценка на българската власт, която се съдържа в нея.

Правителствената пропаганда се опитва да изкара резолюцията „клеветническа“, защото съдържа неудобни истини. И, едва ли не, „антибългарска“, защото тя посочва като отговорни за рухването на законността корупцията и погазването на конституционните принципи сегашните управляващи, като изрично упоменава премиера. А той идентифицира България със себе си.

Основният аргумент на опонентите е спекулативен и това е упоменаването на Истанбулската конвенция. Важно е да се знае, че подобни упоменавания фигурират в множество документи на ЕС, досежно страни, които не са приели ИК, но по никакъв начин не отменят произнасянето на Конституционния съд на РБългария, който обяви разпоредби от ИК за противоречащи на основния ни закон.

Втората линия на правителствената пропаганда е да анализира отхвърлените поправки, с цел да неглижира приетия текст. Важно е да се знае, че опитът на ГЕРБ и техните официални и неофициални съюзници да обезсмислят текста чрез серия от поправки, очевидно подготвени от тях и внесени „под чужд флаг“ от малтийската депутатка от ЕНП Роберта Мацола, се провали. Самото гласуване по поправките често е мотивирано от тактически съображения и цели постигането на мнозинство за общия текст, което и бе постигнато. Да се товарят отхвърлените поправки (по същество вече мъртви текстове) с многозначителни и принципни интерпретации е манипулативен прочит на документа.

Всички, които искат да си съставят обективно мнение за резолюцията, приканвам да се запознаят с оригиналния текст, който инвентаризира основните пороци на един провалил се, антидемократичен режим.

Позиция на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент

Резолюцията на Европейския парламент за върховенството на правото в #България е факт. Тя беше приета убедително с 358 гласа „за“, 277 „против“ и 56 „въздържал се“. Суровите констатации в нея за ситуацията у нас чертаят един образ на управлението, коренно различен от налагания в медиите от управляващата коалиция. Проблемите, заради които вече три месеца българските граждани протестират, са назовани с истинските им имена, а политическата оценка е безпощадна. Настоящият модел на управление е довел до подкопаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната система, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите, а ЕП изразява своята солидарност с българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност и отчетност.

Тази резолюция е знак, че Европейският парламент чува гласа на всички български граждани и е на тяхна страна. Тя е огромен успех и вдъхва кураж на всички, които проявиха смелост и доблест в желанието си да отхвърлят порочния управленски модел у нас. Документът е и звучен шамар за дълго налагания мит за европейската легитимност на това управление и е показателен за промяната в настроенията в #Европа по отношение на проблемите с върховенството на закона по принцип. Тя е резултат от дълги усилия, както на национално, така и на европейско равнище, с водещата роля на Делегацията на българските социалисти в #ЕП.
Опитите на управляващите у нас да дискредитират основните послания в тази резолюция за пореден път доказват тяхното безочливо отношение към справедливия гняв на протестиращите и на мнозинството българи, които подкрепят протестите. Отчаяният опит за изместване на фокуса на обществения дебат към несъществуващи проблеми доказва единствено тяхното желание за печелене на още политическо време и удържане на властта на всяка цена.

Сама по себе си тази резолюция няма да свали това правителство, но тя сериозно показа нагласите както у нас, така и в Европа. В хода на дебатите и гласуванията се откроиха много ясно две групи: на проявяващите истинско лицемерие по отношение на върховенството на закона и корупцията в ЕС, и на защитаващите принципни позиции. Десните в лицето на Европейската народна партия и европейските консерватори за пореден път си затвориха очите за истинските проблеми и защитиха управляващите в името на властта. Това поставя под сериозно съмнение тяхното поведение по отношение на въвеждането на нови механизми за отстояване на върховенството на правото в ЕС за в бъдеще, включително по следващия европейски бюджет. На страната на европейските принципи и желанието на българските граждани за промяна застана ляво-центристкият блок в ЕП, който успя да пресече всички опити за саботиране на дебата и резолюцията, и за разводняване на основните текстове в нея.

Делегацията на българските социалисти в ЕП изказва благодарност към всички колеги от лявоцентристкия спектър, които подкрепиха както нашите усилия за разобличаване на порочните практики на това управление на европейско ниво, така и мнозинството български граждани в тяхното желание за повече справедливост и демокрация. Уважение заслужават и колегите от десницата, които въпреки натиска за партийна дисциплина не направиха компромис, а гласуваха по съвест и подкрепиха резолюцията. Това е ясен знак, че подкрепата и легитимността на управляващите у нас ерозират сериозно дори в редиците на собственото им политическо семейство.

Оценяваме приетата резолюция като положителна и необходима за България. Недопустими са внушенията, че по какъвто и да е начин тя е антибългарска. Убедени сме, че няма нищо по-антибългарско от едно корумпирано управление, което погазва законите, основните свободи на гражданите и свободата на словото; бие протестиращи зад ъгъла, или опразва журналистически столчета и заграбва бизнеси. Призоваваме българските граждани да не се поддават на подобни внушения и користни интерпретации, за да не стават неволно съучастници в усилията за оставане на власт на управляващите.

Иво Христов е член на Европейския парламент, Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

В коментар към общата позиция на българските социалисти в ЕП, която публикувам по-долу, бих искал да добавя едно…

Gepostet von Иво Христов / Ivo Hristov am Donnerstag, 8. Oktober 2020

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук