Ангел Кунчев
на снимката: Ангел Кунчев

Националният оперативен щаб обмисля да бъдат ограничени хората от най-рисковата група за заразяване с коронавирус, а именно възрастните хора. Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред „Нова телевизия”.

Припомняме, че по време на извънредното положение НОЩ въведе часови диапазон, в който можеха да пазаруват само възрастните хора. Тогава всички магазини и аптеки направиха необходимата организация и между 8:30 и 11:30 часа в търговските обекти не бяха допускани хора под 60 години. Целта на тази мярка бе пенсионерите, които са по-трудноподвижни, но по-ранобудни, да не се срещат с по-младите хора, които пък биха могли да бъдат евентуални носители на заразата.

Сега се обсъждали три варианта.

„Най-меката опция за възрастните хора би била да се въведат часове, през които те да могат да излизат. Втората би била те да правят това само на определено разстояние от дома си. Третата, която е малко вероятна, е пълната им изолация“, добави той.

Той добави, че всички мерки за предотвратяването на зараза у нас са на масата и се обсъждат. Разбира се, че ако и други държави въведат строги мерки това можело да се случи и в България.

Можем да издържим

Все пак обаче Кунчев увери, че здравната система на този етап не е претоварена.

„Дълго време можем да издържим с 500 новозаразени дневно. Все още имаме голям резерв, но това не значи, че няма да има области в критично състояние. Сега са заети 14-15% от предвидените за коронавирус болнични легла.”

Ще има ли нови ограничения?

„Смятам, че налагането на нови ограничения не е толкова важно, колкото спазването на тези които вече са в сила“, заяви Кунчев.

Той добави, че ръстът на заболеваемост е общовалиден за цяла Европа и не се случва само у нас.

По думите му около 20% от положителните у нас имат нужда от медицинска грижа, а около 5% – интензивни грижи.

За пореден път здравният инспектор подчерта, че най-важното е личното самосъзнание на всеки от нас.

„Ако ние сами не бъдем внимателни и не положим усилия, за да се предпазим никакви мерки няма да ни помогнат“, каза той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук