Иво Инджев
На снимката: Иво Инджев

В отношенията между Русия и Китай се потвърди повече от всякога водещата роля на Китай в това партньорство, коментира журналистът Иво Инджев специално за ДЕБАТИ БГ.

„Не случайно Путин наблегна на благодарностите за това посещение във встъпителните си думи на първата им среща. С това той отговори на недекларираното, но ясно изискване на китайската страна да получи признание за промяната, според която Пекин е вече старшият командир“, допълва той.

Инджев припомня времена в зората на комунистическата дружба между двете страни, когато ядреният и космическият статут на Китай стана възможен благодарение на светския по-голям брат.

„Днес Путин е в ролята на просител като вносител на стоки от китайския заместител на дефицитни западни стоки и износител на суровини. Това не е каприз, а принуда, която няма нищо общо с руската претенция за величие. Тя принизява последната империя на планетата до статута на страна от т.н. трети свят“, обяснява Инджев.

Според него единственото конкретно измерение на сегашния етап от така шумно прокламираната продължаваща дружба стана именно в областта на продължаващото захранване на огромната китайска икономика с руски суровини и по-конкретно- с природен газ. Китайците го купуват на значително по-ниски цени от онези, които руснаците получаваха от загубения (безвъзвратно най-вероятно) европейски пазар.

„Обръщението на Си Дзинпин към младшия му партньор със “скъпи приятелю” прозвуча лицемерно. Руският приятел на Китай става все по-евтин и е готов на всичко, за да му продаде колкото се може повече от от природните изкопаеми, обвързвайки се огромния пазар на съседа приблизително по същия начин, по който Европа зависеше до преди година от руските доставки“ допълва журналистът.

Какво е новото в отношенията между Китай и Русия; колко важни са те за съвременния рационален свят; ще пренебрегне ли Пекин икономическите си отношения със Запада, за сметка на политическите си отношения с Русия; могат ли двете държави да бъдат ефективни военно срещу НАТО и ще нападне ли Китай Тайван – четете утре в цялото интервю на Иво Инджев за ДЕБАТИ.БГ.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук