яйца

Агенцията за безопасност на храните (БАБХ) обяви резултатите от взетите проби на внесените от Украйна яйца. Те се изследват за радиоактивност и тежки метали. От БАБХ информираха, че през периода 09 – 19.03.2023 година в България са внесени общо 2 608 200 броя пресни кокоши яйца за директна консумация, клас А, от Украйна и Латвия.

Това, което показва анализът и проверката е, че яйцата отговарят на всички условия и са годни за консумация. От агенцията съобщиха още, че когато постъпват в страната те отиват в два от одобрените склада и след това се разпространяват и в търговската мрежа. Великден наближава. Яйца за боядисване ще има.

„Пробите са изследвани в акредитирана лаборатория и пробите съответно показаха, че всички резултати са отрицателни. Изследвани са за радиоактивност, за тежки метали, за антибиотици, за сулфонамиди. Резултатите са отрицателни, което означава, че яйцата са безопасни. Това показват лабораторните анализи“, обясни д-р Татяна Николова, БАБХ.

Един от най-големите вносители на яйца от Украйна заяви, че те се подлагат на контрол и отговарят на всички условия.

„В България твърдението, че влизат яйца без печат и без проследяване е пълен абсурд. Те минават и един път през ветеринарната служба в Украйна, ветеринарна служба в Румъния, ветеринарна служба в България, митници в България, т. е. това нещо не може да се случи“, каза Андрей Цой, вносител на яйца от Украйна.

Основният проблем на родните производители и собственици на птицевъдни ферми е, че яйцата, които идват от трети страни, са на прекалено ниски цени. Това се отразява на цената на родните яйца.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук